Agaamtandwormhagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Agaamtandwormhagedis
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Amphisbaenia (Wormhagedissen)
Familie:Trogonophiidae (Puntstaartwormhagedissen)
Geslacht:Agamodon
Soort
Agamodon anguliceps
Peters, 1882
Agaamtandwormhagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De agaamtandwormhagedis[1] (Agamodon anguliceps) is een wormhagedis uit de familie puntstaartwormhagedissen (Trogonophiidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Wilhelm Peters in 1882.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De agaamtandwormhagedis bereikt een lichaamslengte van ongeveer 11 centimeter, de hagedis heeft een zeer korte staart van ongeveer één centimeter.[1] De wormhagedis is makkelijk te herkennen omdat de wormhagedis eruitziet als een dikke worst met een wigvormige kop; de schedel is afgeplat om beter te kunnen graven; het dier heeft namelijk geen poten. De buik is witgelig van kleur en de rug vaak oranjebruin met een dicht patroon van zwarte vlekken; op het midden van de rug zijn deze het grootst. De staartpunt is erg stomp en dun, de kop heeft geen zichtbare ogen. Deze soort heeft slechts een enkele tand, die als eitand dienstdoet, en verder geen echte functie vervult.

Algemeen[bewerken]

Deze kleine en kwetsbare wormhagedis komt alleen voor in Afrika, het zuidoosten van Ethiopië en in Somalië.[2] De habitat bestaat uit zanderige streken waar hij makkelijk holen kan graven. Door de van harde richels voorziene kop kan het dier zelfs in kleigrond graven. De wormhagedis komt alleen 's nachts boven de grond, overdag zit de hagedis in zijn ondergrondse tunnel.

Op het menu staan voornamelijk wormen en insectenlarven, uit waarnemingen in gevangenschap is bekend dat ook kleine gewervelde dieren worden gegeten.[3] Over de voortplanting is vrijwel niets bekend, waarschijnlijk zetten de vrouwtjes eieren af in de bodem.

Bronvermelding[bewerken]