Ahaggar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ahaggargebergte
Hoogste punt Tahat (3003 m)
Oppervlakte 3800 km²
Locatie Algerije
Coördinaten 23° 17′ NB, 5° 32′ OL
Ouderdom 2 miljoen jaar
Ahaggar
Ahaggar
Ahaggargebergte
Ahaggargebergte
Iharen
Iharen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Ahaggargebergte (in het Arabisch جبال هقار), ook bekend als de Hoggar, is een gebergte in centraal Sahara in het zuiden van Algerije. Het ligt ca. 1500 km ten zuiden van de hoofdstad Algiers en ten westen van Tamanghasset. Het grootste deel van de regio is een steenwoestijn met een gemiddelde hoogte van meer dan 900 meter boven het zeeniveau. De hoogste top is 3003 meter hoog (de Tahat). Een bekende en drukbezochte plaats is Assekrem, waar Charles de Foucauld gewoond heeft in de zomer van 1905.

Het Ahaggargebergte bestaat voor het merendeel uit vulkanisch gesteente. Het klimaat is zeer warm in de zomer en temperaturen dalen tot onder 0°C in de winter. Regen komt zeer zelden voor. Toch is het Ahaggargebergte een plaats vol biodiversiteit, aangezien het klimaat minder extreem is dan in de meeste andere regio's van de Sahara.

Het Ahaggarmassief wordt bewoond door de Imuhagh of Kel Ahaggar, een stam van de Toeareg. In de Abalassa-oase dicht bij de stad van Tamanghasset is de graftombe van de beroemde Tin Hinan, de voorvader van de Toearegs van Ahaggar. Volgens de legende zou Tin Hinan uit de Tafilalt-regio van het Atlasgebergte komen.

Vroeger was de Ahaggarregio een belangrijke toeristische trekpleister in Algerije. Door politieke onrust in de regio – waaronder de conflicten in Libië en Mali – is het toerisme sterk afgenomen.[1]