Atlasgebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atlasgebergte
Atlasgebergte
Hoogste punt Toubkal (4167 m)
Lengte 2500 km
Locatie Marokko, Algerije, Tunesië
Coördinaten 31° 4′ NB, 7° 55′ WL
Detailkaart
Kaart van Atlasgebergte
Foto's
Tizi-n-Tichka, bergpas in de Hoge Atlas
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Atlasgebergte is een gebergte in het noordwesten van Afrika. Het ligt ten zuiden van de westelijke Middellandse Zee en loopt van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië.

Het gebergte is grotendeels het resultaat van een alpiene plooiing, behalve de zuidelijk gelegen Anti-Atlas, die een Hercynisch plooiingsgebied is. De plooiing is het resultaat van de tektonische werking van de Afrikaanse plaat tegen de Euraziatische plaat.

De hoogste toppen reiken tot boven 4.000 meter en op sommige van deze toppen is eeuwige sneeuw te vinden.

Het gebied kan onderverdeeld worden in meerdere gebergten. De grootste en belangrijkste zijn, grofweg van west naar oost:

Het Marokkaanse Rifgebergte wordt niet tot de Atlas gerekend.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De geologische sokkel van het Atlasgebergte is ontstaan tijdens het Precambrium. Het Atlasgebergte is ontstaan gedurende drie latere geologische fases. Tijdens de Hercynische orogenese zorgde de botsing tussen Gondwana en Laurazië voor de vorming van een lange bergketen die de vergelijking met de huidige Himalaya kan doorstaan. De Anti-Atlas zijn daarvan de restanten.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden was, door het warme klimaat, de zeespiegel wereldwijd hoger dan in de 21e eeuw. Vele kustgebieden lagen onder water zodat op de kustbodem een sedimentpakket is afgezet. Vanaf het begin van de Alpiene orogenese was het grensgebied tussen Afrika en Europa onderhevig aan gebergtevorming, met onder andere de Atlas tot gevolg.[bron?]

Mythe[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een oude Griekse mythe zou de krijger Perseus tijdens een van zijn reizen op deze plek zijn gekomen. Hij zocht een schuilplaats en vond deze bij Atlas, die Perseus echter niet wilde helpen. In een vlaag van woede liet Perseus hem het hoofd van Medusa zien, waardoor Atlas in een grote hoop steen veranderde. Deze hoop steen wordt gelijkgesteld aan het Atlasgebergte.

Skiën op de Atlas[bewerken | brontekst bewerken]

Skiplaatsen zijn:

Zie de categorie Atlasgebergte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.