Atlasgebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atlasgebergte
Atlas-Mountains-Labeled-2.jpg
Hoogste punt Toubkal (4165 m)
Lengte 2500 km
Locatie Marokko, Algerije, Tunesië
Coördinaten 31° 4′ NB, 7° 55′ WL
Africa Atlas Mountains.jpg
Tizi-n-Tichka, bergpas in de Hoge Atlas
Tizi-n-Tichka, bergpas in de Hoge Atlas
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Atlasgebergte is een gebergte in het noordwesten van Afrika. Het ligt ten zuiden van de westelijke Middellandse Zee en loopt van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië.

Het gebergte is grotendeels het resultaat van een alpiene plooiing, behalve de zuidelijk gelegen Anti-Atlas, die een Hercynisch plooiingsgebied is. De plooiing is het resultaat van de tektonische werking van de Afrikaanse plaat tegen de Euraziatische plaat.

De hoogste toppen reiken tot boven 4000 meter en op sommige van deze toppen ligt dan ook eeuwige sneeuw.

Het gebied kan onderverdeeld worden in meerdere gebergten. De grootste en belangrijkste zijn, grofweg van west naar oost:

Het Rifgebergte (Marokko) wordt niet tot de Atlas gerekend.

Geologie[bewerken]

De geologische sokkel van het Atlasgebergte is ontstaan tijdens het Precambrium. Het Atlasgebergte is ontstaan gedurende drie latere geologische fases. Tijdens de Hercynische orogenese zorgde de botsing tussen Gondwana en Laurazië voor de vorming van een lange bergketen dat de vergelijking met de huidige Himalaya kan doorstaan. De Anti-Atlas zijn daarvan de restanten. Zo'n 66 miljoen jaar geleden was, door het warme klimaat, de zeespiegel wereldwijd hoger dan vandaag. Vele kustgebieden lagen onder water met een sedimentpakket op de kustbodem als gevolg. Vanaf het begin van de Alpiene orogenese was het grengebied tussen Afrika en Europa onderhevig aan gebergtevorming, met onder andere de Atlas tot gevolg.[1]

Mythe[bewerken]

Volgens een oude Griekse mythe zou de krijger Perseus op één van zijn reizen op deze plek zijn gekomen. Hij zocht een schuilplaats en vond deze bij Atlas. Atlas wilde Perseus echter niet helpen. In een vlaag van woede liet Perseus het hoofd van Medusa zien aan Atlas, waardoor deze in een grote hoop steen veranderde. Deze hoop steen staat tegenwoordig bekend als het Atlasgebergte.

Skiën op de Atlas[bewerken]

Skiplaatsen zijn: