Klimaugurk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Akebia quinata)
Klimaugurk
Klimaugurk
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Lardizabalaceae
Geslacht:Akebia
soort
Akebia quinata
(Thunb. ex Houtt.) Decne. (1839)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Klimaugurk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De klimaugurk[1], ook wel bekend onder de namen schijnaugurk, chocoladerank en klimbes (Akebia quinata), is een klimplant uit de familie Lardizabalaceae.[2] De wetenschappelijke naam Akebia komt van de Japanse lokale naam 'akebi'; de soortaanduiding quinata betekent 'verdeeld in vijf' en verwijst vermoedelijk naar de gelobde bladeren.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Akebia quinata wordt 10 m of meer hoog en heeft samengestelde bladeren met vijf blaadjes. De bloemen zijn geclusterd in trossen en hebben een chocoladegeur, met drie of vier kelkblaadjes. De vruchten zijn worstvormige peulen. Deze bevatten een zoete, zachte pulp. Ze worden voornamelijk in Japan gegeten als seizoensgebonden delicatesse. De schil, met een licht bittere smaak, wordt gebruikt als groente, bijvoorbeeld gevuld met gehakt en gefrituurd. De ranken worden traditioneel gebruikt voor het mandenvlechten.

De soort komt van oorsprong voor Japan, China en Korea. In Nederland en België wordt hij gebruikt als tuinplant. De klimaugurk geeft een voorkeur aan zandgronden met een goede afwatering.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Akebia quinata op Wikimedia Commons.