Naar inhoud springen

Akihito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Saschaporsche (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2020 om 21:53. (→‎Vissengeslacht)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zie Akihito (geslacht) voor het vissengeslacht.
明仁 - Akihito
1933
Akihito
125e keizer van Japan
Periode 1989-2019
Voorganger Hirohito
Opvolger Naruhito
Vader Hirohito
Moeder Nagako Kuni

Akihito (Japans: 明仁天皇. Akihito-tennō) (Tokio, 23 december 1933) was van 7 januari 1989 tot en met 30 april 2019 de 125e keizer van Japan volgens de traditionele lijst.[1] Hij werd opgevolgd door zijn zoon Naruhito.

Leven

Akihito is de oudste zoon van de zeven kinderen van de Showa keizer (Hirohito) en keizerin Kojun (Nagako). Toen Tokio in maart 1945 door de Amerikaanse bommenwerpers werd aangevallen, werden Akihito en zijn jongere broer Masahito (heet nu prins Hitachi) in veiligheid gebracht buiten Tokio. In juni 1953 vertegenwoordigde Akihito Japan tijdens de kroning van koningin Elizabeth II.

Hij trouwde op 10 april 1959 met Shoda Michiko, waarna ze drie kinderen kregen:

De toenmalige kroonprins Akihito en kroonprinses Michiko maakten zeven staatsbezoeken. Akihito werd de nieuwe keizer op 7 januari 1989 na het overlijden van Hirohito. Eén dag later begon de Heisei (平成) periode. De officiële kroningsceremonie vond pas plaats op 12 november 1990.

Diep berouw

Op 16 maart 2011 hield Akihito een (voor een Japanse keizer) uitzonderlijke televisietoespraak. Hij reageerde ermee op de zeebeving die nabij Sendai had plaatsgevonden.
Een andere opmerkelijk gebeurtenis vond plaats op 15 augustus 2015, tijdens de jaarlijkse officiële herdenking van de Japanse capitulatie - 70 jaar eerder aangekondigd door zijn vader, de toenmalige keizer Hirohito. Akihito uitte "diep berouw" over de vele doden die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste keer dat de keizer zich zo uitgesproken verontschuldigde.[2]

Abdicatie

In juli 2016 kwam het niet officieel bevestigde bericht naar buiten dat Akihito in de komende jaren wilde aftreden.[3] De laatste keer dat een Japanse keizer aftrad was in 1817 geweest, toen keizer Kokaku aftrad ten gunste van zijn 17-jarige zoon Ninko.
Akihito kampte met gezondheidsproblemen; in 2012 werd hij geopereerd vanwege hartproblemen en enkele jaren eerder had hij last van maagbloedingen. In 2009 had hij al besloten om een aantal officiële taken over te dragen aan kroonprins Naruhito. In augustus 2016 gaf de keizer in een toespraak op de televisie aan te willen aftreden. Hij gebruikte het woord 'aftreden' niet, omdat de Japanse grondwet dit niet toelaat.[4] De wet moet eerst worden aangepast, voor Akihito terug kan treden.[4] In juni 2017 stemde het Hogerhuis in met een wet die het aftreden mogelijk maakte.[5] Een week eerder ging het Lagerhuis al akkoord en Akihito kon nu dus aftreden, als eerste keizer in bijna tweehonderd jaar.[5] Op 1 december 2017 werd door de Japanse regering bekendgemaakt dat de keizer op 30 april 2019 zou aftreden. Zijn zoon Naruhito zou hem op 1 mei van datzelfde jaar opvolgen als keizer.[6]

Akihito heeft sinds 1 mei 2019 de aanspreektitel keizer emeritus.[7]

Vissengeslacht

Net als zijn vader is Akihito een amateur-bioloog. In 2007 is een vissengeslacht naar de keizer genoemd, wegens zijn bijdrage aan het onderzoek naar de Gobiidae.[8] Zie: Akihito.

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Emperor Akihito van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.