Akira Toriyama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Akira Toriyama
Akira Toriyama
Algemene informatie
Volledige naam 鳥山明
Geboren 5 april 1955
Geboorteplaats Nagoya
Land Vlag van Japan Japan
Beroep mangaka
Werk
Jaren actief jaren tachtig tot heden
Genre shonen
Invloeden Osamu Tezuka, Walt Disney, Jackie Chan
Bekende werken Dragon Ball, Dr. Slump
Uitgeverij Shueisha
Onderscheidingen Shogakukan Manga-prijs
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Akira Toriyama (鳥山明, Toriyama Akira; Nagoya, Aichi, 5 april 1955) is een Japanse mangaka. Toriyama's debuutwerk was Wonder Island, gepubliceerd in het weekblad Shonen Jump.

Zijn bekendste werken zijn Dragon Ball en Dr. Slump. In 1981 won Toriyama de Shogakukan Manga-prijs voor Dr. Slump, waarvan meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht werden. Dragon Ball vertienvoudigde dat succes met meer dan 350 miljoen verkochte volumes.

Na het succes van Dragon Ball heeft Toriyama overwegend korte werken gemaakt, zoals Neko Majin Z, Cowa! en SandLand. Tevens schreef en illustreerde hij het kinderboek Toccio the Angel. Toriyama's tekenstudio is Bird Studio, waarvan de naam verwijst naar hemzelf. (鳥 tori betekent 'vogel', 山 yama betekent 'berg'.)

Toriyama ontwikkelde ook personages voor games, waaronder de series Dragon Quest, Chrono Trigger en Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3.

Werk (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk van Toriyama werd bekroond met de speciale Grote Prijs van het Internationaal Stripfestival van Angoulême voor de jubileumeditie van 2013.

In 2019 werd Toriyama benoemd tot ridder in de Orde van Kunsten en Letteren door het Franse ministerie van cultuur.[1][2]