Chrono Trigger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chrono Trigger
Chrono Trigger
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwerper Takashi Tokita, Yoshinori Kitase (regisseur)
Akira Toriyama (illustrator)
Yasunori Mitsuda (componist)
Ontwikkelaar Square Co. Ltd.
Uitgever SNES
Vlag van Japan Square Co. Ltd.
Vlag van de Verenigde Staten Square Soft, Inc.
PlayStation
Vlag van Japan Square Co. Ltd.
Vlag van de Verenigde StatenSquare EA
Muziek Yasunori Mitsuda, Nobuo Uematsu
Datum van uitgave SNES
Vlag van Japan 11 maart 1995
Vlag van de Verenigde Staten 22 augustus 1995
PlayStation
Vlag van Japan 2 november 1999
Vlag van de Verenigde Staten 29 juni 2001
Genre Rollenspel
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse ESRB: T
Platform Super Nintendo Entertainment System, PlayStation, Nintendo DS
Media 32 Megabit Spelcartridge (SNES),
1 cd-rom (PSX)
128 Megabyte Game Card (NDS)
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Chrono Trigger is een role playing game (RPG) computerspel voor de Super Nintendo ontwikkeld en uitgegeven door Square (nu Square Enix) in 1995. Het spel is gemaakt met hulp van de bekende Dragon Ball-tekenaar Akira Toriyama. Het is nooit in PAL-versie op de markt gekomen. Square, bekend van Final Fantasy, vond het computerspel Secret of Evermore, dat gemaakt was door de Noord-Amerikaanse divisie van het bedrijf, destijds meer geschikt voor de Europese markt. Ook de remake op de PlayStation is nooit in PAL-gebieden uitgebracht. Om deze redenen wordt Chrono Trigger op computersystemen als IBM-pc geëmuleerd.

Square Enix bevestigde op 2 juli 2008 dat Chrono Trigger tijdens 'holiday season 2008' in Noord-Amerika voor de Nintendo DS zou verschijnen onder de naam Chrono Trigger DS.[1] Het bedrijf bevestigde ook dat de Nintendo DS-versie begin 2009 voor het eerst op de Europese markt zou verschijnen. Square-Enix kondigde in 2010 een iOS-versie aan, die op 9 december 2011 uitkwam.

De hoofdpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige van de hoofdpersonen uit het spel komen uit de toekomst of uit het verleden. De huidige tijd in het spel is 1000 A.D.

 • Crono (1000 A.D.) is de stille protagonist en de held van het verhaal. Zijn magisch element is Bliksem;
 • Marle (1000 A.D.) is een prinses die undercover de Millennium Fair bezoekt. Haar magisch element is Water;
 • Lucca (1000 A.D.) is de dochter van een uitvinder en is zelf ook zeer behendig met techniek. Ze vindt een machine uit waarmee ze de tijdportalen kan beheersen. Haar magisch element is Vuur;
 • Magus (12.000 B.C.) was als de zoon van de koningin van Zeal bekend als Janus. Na een ongeluk wordt hij naar het jaar 600 A.D. verplaatst waar de "mystic" Ozzie hem opleidt tot de gevreesde tovenaar Magus. Het grootste deel van het spel is hij een antagonist, pas later sluit hij zich bij Crono aan. Zijn magisch element is Schaduw;
 • Frog (600 A.D.) heet eigenlijk Glenn en is door Magus in een levensgrote kikker veranderd. Zijn spraakgebruik doet middeleeuws aan, maar in zijn menselijke vorm praat hij normaal Engels net zoals zijn tijdgenoten. In de Japanse versie is zijn taalgebruik grover dan in de Engelse vertaling. Zijn magisch element is Water;
 • Robo (2300 A.D.) is een robot uit de toekomst die door Lucca gerepareerd wordt. Hij kan geen magie gebruiken omdat hij niet leeft, maar zijn aanvallen zijn Schaduw;
 • Ayla (65.000.000 B.C.) is een holenvrouw uit de prehistorie. Wellicht is ze vernoemd naar de hoofdpersoon uit de boeken van Jean M. Auel. Zij kan geen magie gebruiken omdat magie in haar tijd nog niet bestond, maar maakt dit goed met haar sterke fysieke aanvallen.

Bijpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Crono's moeder (1000 A.D.), die denkt dat haar zoon een dagje uit is naar de kermis en daar al zijn 'nieuwe vrienden' heeft leren kennen. De hele strijd tegen Lavos gaat geheel aan haar voorbij en ze loopt uiteindelijk per ongeluk in een tijdportaal.
 • De Guru's (12.000 B.C.), wijze mannen uit Zeal die door een ongeluk naar 1000 AD, 2300 AD en het Einde der Tijden zijn getransporteerd. In de Engelse versie heten ze Melchior, Gaspar, and Belthasar, maar in de Japanse versie hebben ze geen Bijbelse namen.
 • Koning Guardia (1000 A.D.), Marle's vader. Hij stelt zich onder invloed van zijn kanselier (in werkelijkheid een vermomde mystic) hard op en raakt hierdoor in conflict met zijn dochter.
 • Cyrus (600 A.D.), de ridder wiens schildknaap eens Glenn (Frog) was. Frog kijkt erg tegen hem op terwijl Cyrus zelf toegeeft dat Frog een betere zwaardvechter is dan hij.
 • Schala (12.000 B.C.), Magus' oudere zus, wier magie en pendant koningin Zeal wil misbruiken om via Lavos onsterfelijkheid te verwerven. Schala weet dat haar moeder iets slechts doet, maar ze durft niet ongehoorzaam te zijn.
 • Spekkio, de Meester van de Magie (Einde der Tijden). Hij leert de protagonisten magie gebruiken.

Antagonisten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Lavos (alle tijden), een parasitaire buitenaardse levensvorm die de aarde van binnenuit consumeert.
 • Koningin Zeal (12.000 B.C.), de koningin van het magische rijk Zeal die onder invloed van Lavos raakt.
 • Moederbrein (2300 A.D.), de computer die alle robots beheerst en voor Lavos alle mensen wil uitroeien.
 • Yakra en zijn nakomeling Yakra XIII (600 en 1000 A.D.), mystics die zich als de kanselier vermommen om zo het rijk Guardia te corrumperen.
 • Azala (65.000.000 B.C.), de leider van de Reptites die met Ayla en haar stam strijd om dominantie over de aarde.
 • Dalton (12.000 B.C.), de voornaamste generaal van koningin Zeal die na de ondergang van het koninkrijk probeert met de laatste overgebleven technologie een nieuw rijk te stichten met zichzelf als koning.
 • Ozzie (600 A.D.), een katachtige mystic die Magus mentor en rechterhand is. Na Magus' verdwijning neemt hij de leiding van de mystics over. Waarschijnlijk is zijn Engelse naam afgeleid van de Engelse singer en songwriter Ozzie Osbourne.[2]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in 1000 A.D., als Crono op een morgen wakker wordt en later op de dag Marle tegenkomt. Ze gaan op bezoek bij een vriendin, Lucca, die ondertussen een verplaatsmachine gemaakt heeft en deze op de kermis tentoonstelt. Maar bij het testen loopt alles fout, Marle wordt ongewild opgezogen (dankzij haar hanger) in een tijdsportaal naar het jaar 600 A.D.

In 600 A.D. weten Crono en Lucca maar net te voorkomen dat Marle door middel van een grootvaderparadox (in haar geval een 'grootmoederparadox') haar eigen bestaan uitwist. Lucca kan nu met behulp van een afstandsbediening de tijdsportalen, die blijkbaar door de interactie tussen haar verplaatsmachine en de hanger zijn ontstaan, beheersen.

Crono brengt Marle, die eigenlijk prinses Nadia blijkt te zijn, terug naar haar vader. De koning toont zich niet dankbaar, maar beschuldigt Crono echter ervan Marle te hebben ontvoerd en laat hem ter dood veroordelen. Lucca schiet echter te hulp en ook Marle, boos dat ze niet geloofd wordt, sluit zich bij Crono aan. Ze vluchten naar het jaar 2300 A.D., waar hen een doodse wereld wacht. In het jaar 1999 was de beschaving vernietigd door het wezen Lavos, dat uit het binnenste van de aarde kwam. De groep weigert een dergelijke toekomst te accepteren en besluit de geschiedenis te veranderen zodat de Dag van Lavos in 1999 niet plaats zal vinden. Ook repareren ze een robot, Robo.

De eerste hint ligt in het jaar 600 A.D., waar een strijd woedt tussen de mensen van het koninkrijk Guardia en de 'mystics' onder leiding van de tovenaar Magus en zijn assistent Ozzie. De tovenaar Magus heeft rond die tijd Lavos geschapen, en de groep besluit dus Magus te verslaan zodat hij Lavos niet kan creëren. Frog, die de groep al eerder had geholpen, sluit zich nu aan. Hij blijkt de legendarische held die Magus verslaat met een legendarisch zwaard. Magus wordt door de groep gestoord bij het oproepen van Lavos, die hierdoor ongecontroleerd tijdportalen creëert die Magus en de groep naar verschillende tijden verplaatsen.

Crono en zijn vrienden arriveren in de prehistorie, waar ze de holenvrouw Ayla helpen de Reptites (intelligente humanoide dinosauriërs) te verslaan. Hierbij zien ze de komst van Lavos: als een meteoor valt hij op aarde en graaft zich in. Hierbij creëert hij een tijdportaal dat de groep naar het jaar 12,000 BC leidt. Door de inslag raakt tevens het klimaat verstoord. De Reptites sterven uit en de mensen en zoogdieren heersen vanaf nu, maar een ijstijd breekt aan.

In 12,000 BC heerst een ijstijd en is de mensheid verdeeld in de Verhevenen die magie kunnen gebruiken en in het zwevende paradijselijke land Zeal wonen, en de Aardgebondenen die op het ijskoude oppervlak moeten wonen en als minderwaardige slaven worden behandeld. Koningin Zeal bouwt, geholpen door een profeet, aan een onderzees paleis dat energie van Lavos moet aftappen en haar onsterfelijk moet maken. Haar dochter Schala en zoontje Janus helpen de groep, beseffend dat hun moeder door Lavos gecorrumpeerd is en gebruikt wordt. Bovendien vermoeden ze dat het activeren van het paleis grote gevolgen zal hebben. De groep komt net te laat om de activatie van het onderzees paleis te verhinderen en Lavos komt tevoorschijn. De profeet onthult zichzelf als Magus. Magus en Crono proberen Lavos te stoppen maar falen, waarbij Crono wordt gedood. Lavos vernietigt Zeal waarbij een vloedgolf alles overstroomt. Door de chaos breekt het wolkendek en eindigt de ijstijd.

De groep heeft een gesprek met Magus die de ramp eveneens overleefd heeft. Hij wilde Lavos slechts oproepen om hem te kunnen bestrijden, zowel de eerste keer in 600 A.D. als de tweede keer in 12,000 B.C.. Eigenlijk is hij Janus, het zoontje van de koningin, en is als jongetje in een door Lavos gecreëerde tijdsportaal naar 600 A.D. getransporteerd. Daar leidde de mystic Ozzie hem op tot tovenaar en leider van de mystics, maar zijn werkelijke doel was Lavos te vernietigen en Schala te vinden. Met tegenzin zet Frog zich over zijn rancune jegens Magus heen, en de laatste sluit zich bij de groep aan. Magus raadt hun aan naar de wijze Melchior te gaan omdat die misschien een manier heeft om Crono terug te brengen. Lavos blijkt helemaal geen creatie van Magus, maar is een parasiet uit de ruimte die zich met de levensenergie van organismen voedde om uiteindelijk de wereld voor zichzelf op te eisen, zich voort te planten, en zijn kinderen de ruimte in te sturen.

Na het terugbrengen van Crono en het rechtzetten van een aantal misstanden in de tijd trekt de groep ten strijde tegen Lavos en verslaat hem, waardoor de toekomst is gered. Dit deel is overigens, geheel in SquareSoft stijl, non-linear. De speler kan zelf beslissen of hij iets wel of niet doet (inclusief het terugbrengen van Crono), en kan ook de tijd en wijze uitkiezen waarop hij de strijd met Lavos aanbindt. Na de strijd keert iedereen terug naar zijn eigen tijd terwijl Magus door de tijd op zoek gaat naar zijn zuster Schala. In 1000 A.D. vermaken Crono, Lucca en Marle zich in de parade waarmee de kermis wordt afgesloten, maar dan worden ze opgeschrikt door Crono's moeder die zijn katten achterna zit. Ze waren weggelopen omdat Crono hun niet te eten had gegeven. Crono's moeder loopt hierbij per ongeluk in een tijdportaal en dat is het begin van een nieuw avontuur.

Fangames[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2009 ontvingen fans, die bezig waren met een gigantische mod voor Chrono Trigger genaamd Chrono Trigger: Crimson Echoes, een dwangbevel van Square Enix om de mod in z'n totaal te vernietigen, en dus niet uit te brengen.[3]

Platforms[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Platform
1995 SNES
1999 PlayStation
2008 Nintendo DS
2011 iPhone, PlayStation 3, PSP, Virtual Console (Wii)
2012 Android, PS Vita
2018 PC

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeeld door Jaar Platform Score
DarkZero 2009 Nintendo DS 100%
Defunct Games 2011 Wii 100%
Legendra 2009 Nintendo DS 90%
neXGam 2002 SNES 90%
RPGamer 2003 SNES 90%
Video Games & Computer Entertainment 1995 SNES 80%
Random Access 2013 PlayStation 80%
Cubed3 2003 SNES 80%
Thunderbolt Games 2007 PlayStation 70%
Retroguiden 2010 SNES 70%

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.