Secret of Evermore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Secret of Evermore
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper Doug Smith (regisseur)
Brian Fehdrau (hoofd programmeur)
Jeremy Soule (componist)
Ontwikkelaar Square USA
Uitgever Squaresoft
Datum van uitgave
Vlag van Verenigde Staten 1 oktober 1995
Vlag van Europa 22 februari 1996
Genre Action Role Playing Game
Leeftijdsklasse 11+
Platform Super NES
Media 24 Megabit Spelcartridge
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Secret of Evermore is een computerspel (RPG) voor de Super Nintendo, gefabriceerd door SquareSoft. Het spel werd uitgebracht voor met name de Noord-Amerikaanse en Europese markt, en lijkt qua speelstijl enigszins op de Secret of Mana reeks. Het spel gaat over een (aan bioscoopfilms verslaafde) jongen die met zijn hond in een vreemde wereld verzeild raakt.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Professor Ruffleberg maakt in 1965 een machine die mensen naar een fantasiewereld verplaatst: Evermore. Hij en een aantal andere personen (zijn nichtje Elizabeth, zijn assistent Horace en zijn bibliothecaresse Mevr. Bluegarden) gaan naar Evermore maar komen niet terug. Dertig jaar later, in 1995, doorzoekt de jongen (de hoofdpersoon) met zijn hond het inmiddels vervallen huis en komt per ongeluk ook in Evermore. De speler wacht de taak te zorgen dat de jongen terug kan naar de echte wereld.

De prehistorische wereld[bewerken]

De jongen ontsnapt uit een ruimtestation en belandt op een tropische hoogvlakte waar dinosaurussen en holbewoners leven. Hij bemerkt dat zijn hond in een soort wolfshond veranderd is, en baant zich een weg naar het dorp waar hij Elizabeth (in het dorp "Fire Eyes" genoemd) ontmoet, die daar leider van het dorp was. De jongen helpt haar met haar hond en verslaat een robot die precies op Elizabeth lijkt. In de explosie die volgt als de vulkaan uitbarst belanden de jongen en zijn hond in een rivier die naar een naar de oudheid gemodelleerd land voert.

De antieke wereld[bewerken]

Dit land heeft een piratendorp, en er is een Romeins aandoende stad in de woestijn. De jongen moet als eerste de hond (nu veranderd in een Afghaanse windhond) terugvinden. Daarna moet hij de "ogen van de Heilige Hond" vinden in een catacombe en een piramide. Hij ontmoet Horace, en ook diens robot-kopie, die misbruik van hem probeert te maken. De jongen verslaat de robot en vertrekt via een tunnel naar de middeleeuwse wereld.

De middeleeuwse wereld[bewerken]

De jongen ontdekt dat de hond nu een Franse poedel is. Hij ontmoet de koningin van de stad Ivory Tower, die hem het ravijn wil laten oversteken naar Ebon Keep om daar een ophaalbrug neer te laten zodat haar leger Ebon Keep kan veroveren. Eenmaal in Ebon Keep blijkt er nog een koningin te zijn: de echte mevr. Bluegarden. Een kopie van haar nam de regering van haar over en verplaatste het koninkrijk. De jongen confronteert de valse koningin, en moet nu naar het ruimtestation met behulp van een raket van de uitvinder Tinker.

Het ruimtestation[bewerken]

De jongen moet hier door een netwerk van kamers en gangen heen. Gelukkig is de hond veranderd in een soort robothond die ook nog kan schieten, wat tegen de sterke vijanden hier goed van pas komt. Uiteindelijk ontmoet hij prof. Ruffleberg die onthult dat de tegenwerking en de robotklonen afkomstig zijn van de robotbutler Carltron. Deze butler had namelijk genoeg van schoonmaken. Toen de professor Evermore had geschapen en hijzelf, Elizabeth, Horace en mevrouw Bluegarden er een kijkje gingen nemen nam hij daarom de macht in Evermore over en hield de vier daar vast. De professor was als gevangene van Carlton gedwongen robotklonen van de andere drie te maken die hun plaats moesten innemen. Uiteindelijk volgt een confontatie met Carltron.

Wanneer de speler Carlton verslaat wordt deze uitgezet door de professor. De jongen en de professor halen snel met een sonde Elizabeth, Horace en mevrouw Bluegarden op en via het ruimtestation keren ze terug naar Podunk. De jongen en de hond lopen naar huis en Carlton is gereset en bedient als vanouds de professor. Op het eind grijnst hij, ten teken dat hij toch minder gehoorzaam is dan de professor denkt...

Alchemie[bewerken]

Dit systeem, vergelijkbaar met magie, werkt niet zoals de magie in de meeste SquareSoft-RPG's. De speler kan formules leren die hij echter alleen kan toepassen met de juiste ingrediënten. Die ingrediënten kan hij kopen of vinden in potten of gewoon in de vrije natuur. De hond kan een handje helpen bij het opsporen. Een voorbeeld is de formule "Hard Ball", die 1 eenheid kristal en 1 eenheid klei kost. Geavanceerdere formules vereisen moeilijker te verkrijgen of duurdere ingrediënten. Ingrediënten zijn onder andere olie, water, was, klei, plantenwortel, ethanol, droog ijs, paddenstoelen, veren en eikels. Door een formule veelvuldig te gebruiken wordt deze effectiever: aanvallende spreuken zullen meer schade toebrengen, helende spreuken zullen meer genezen, tijdsgeboden spreuken hebben een langduriger effect. Slechts negen spreuken kunnen tegelijkertijd beschikbaar zijn, maar de speler kan dit veranderen door alchemisten te bezoeken. Bij alchemisten kunnen ook ingredienten gekocht worden.

Handel[bewerken]

Op sommige plaatsen kan handel worden gedreven. Slechts rijst, kralen en kippen kunnen direct worden gekocht, andere dingen moeten worden geruild. Zo kan met gouden jakhalzen, scarabeeën, amuletten en andere prullaria kopen, die echter als ruilmiddel gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk, als de speler de juiste ruilmiddelen heeft, kunnen waardevolle zaken gekocht worden, die bijvoorbeeld de alchemie gunstig beïnvloeden, of andere heilzame effecten hebben.

Hoofdpersonen[bewerken]

De hond[bewerken]

Deze trouwe viervoeter, die de speler zelf een naam mag geven, is op verschillende manieren behulpzaam. Hij is een bondgenoot in de strijd. Verder kan hij waardevolle ingrediënten opsporen: hij hoopt dan snuffelend naar een bepaalde plaats, waarna de speler het ingrediënt kan oprapen. De hond kan al zijn hitpoints verliezen (de jongen niet, dan is het spel afgelopen), en vecht dan niet meer mee. De speler kan hem weer tot leven wekken met een hondenkoekje of met de alchemiespreuk 'Revive'.

De jongen[bewerken]

Zijn naam wordt niet genoemd. Hij woont in het fictieve Podunk (V.S.) is rond de puberteit, en is zwaar verslaafd aan avonturenfilms. Hij refereert dan ook voortdurend aan deze films (wegens juridische redenen zijn alle titels fictief) wat tot onbegrip leidt bij zijn gesprekspartners. De speler kruipt in zijn huid en moet hem terugbrengen naar Podunk.