Alain Yzermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alain Yzermans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Alain Yzermans
Geboren Etterbeek, 21 mei 1967
Kieskring Limburg
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij sp.a / Vooruit
Functies
1995 - heden Gemeenteraadslid Houthalen-Helchteren
2001 - 2003 Schepen Houthalen-Helchteren
2003 - heden Burgemeester Houthalen-Helchteren
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Alain Yzermans (Etterbeek, 21 mei 1967) is een Belgisch politicus voor Vooruit. Hij is burgemeester van Houthalen-Helchteren sinds 2003.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Alain Yzermans is van opleiding handelsingenieur en studeerde aan de Universiteit Hasselt. Na zijn studies werkte hij voor het Vormingscentrum Herman Vos en het Studiecentrum Willy Claes. Van 1994 tot 1999 was hij kabinetschef van de Limburgse gedeputeerden Peter Vanvelthoven en Guy Vrijs. Vervolgens werkte hij als bankagent voor Fortis Bank.

Hij werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 eerste schepen van Houthalen-Helchteren.[1] In 2003 volgde hij Jules D'Oultremont op als burgemeester toen die lid werd van de bestendige deputatie voor de provincie Limburg.[2]

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 dienden oppositiepartijen N-VA en S&D bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen klacht in tegen Yzermans omdat die enkele weken voor de verkiezingen, in de sperperiode, een gratis barbecue gaf aan 3.000 inwoners en dat met verwijzingen naar zijn partij. Volgens de voorgenoemde oppositiepartijen had dit een impact op het kiesgedrag van de inwoners en vroegen zij de definitieve schorsing van de uitoefening van het mandaat van Yzermans en de nietigverklaring van de verkiezingen.[3] Het kartel sp.a-Groen-Plus van burgemeester Yzermans bleef de grootste partij en behaalde een zetel meer dan in 2006. Hij vormde een coalitie met de CD&V van Jef Verpoorten.[4] De Raad voor Verkiezingsbetwistingen vond de klacht deels gegrond en oordeelde in december 2012 dat Yzermans drie maanden geschorst moet worden in zijn mandaat als gemeenteraadslid. De sanctie ging in na zijn eedaflegging en hield concreet in dat hij drie maanden geen stem had in de gemeenteraad.[5] Het stemresultaat van de verkiezingen werd evenwel niet nietig verklaard.

Bij de federale verkiezingen van 2014 was hij eerste opvolger op de kieslijst voor de kieskring Limburg. Hij behaalde 8.396 voorkeurstemmen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ging het kartel sp.a-Groen Plus van Yzermans in coalitie met de CD&V en de N-VA. Yzermans bleef burgemeester.[6]

Eind 2018 volgde hij Peter Vanvelthoven als voorzitter van sp.a Limburg op.[7]

Voorganger:
Jules D'Oultremont
Burgemeester van Houthalen-Helchteren
2003 - heden