Albanië op het Europees kampioenschap voetbal 2024

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Albanië is een van de deelnemende landen aan het Europees kampioenschap voetbal 2024 in Duitsland. Het land kwalificeerde zich rechtstreeks als groepswinnaar van Poule E van de kwalificatiereeks.

Albanië zal op het EK 2024 uitkomen in Poule B. Het land werd tijdens de loting voor de poulefase gekoppeld aan drievoudig Europees kampioen Spanje, regerend Europees kampioen Italië en aan Kroatië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de tweede deelname van Albanië aan een eindtoornooi, na kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk. Albanië eindigde na nederlagen tegen gastland Frankrijk en Zwitserland en een overwinning op Roemenië als derde in de poule waardoor het na de poulefase gelijk uitgeschakeld was.

Kwalificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Albanië werd voor de kwalificaties van het EK 2024 ingedeeld in Poule E, een groep met Polen, Tsjechië, Moldavië en Faröer.

De Albanezen behaalden 15 punten en werden groepswinnaar waardoor het land direct gekwalificeerd was voor het EK 2024. Albanië won in eigen huis van Polen, Tsjechië en Moldavië en speelde gelijk - nadat kwalificatie al binnen was - tegen Faröer. Buitenshuis won Albanië van Faröer, speelde het gelijk tegen Tsjechië en Moldavië en verloor het in Polen.

EK 2024[bewerken | brontekst bewerken]

De loting voor de poulefase van het hoofdtoernooi in Duitsland vond plaats op 2 december 2023 in Hamburg. Albanië werd ingedeeld in poule B met Spanje, Italië en Kroatië.