Albert Paley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Albert Paley in zijn atelier in Rochester
Aurora (1990)

Albert Paley (Philadelphia (Pennsylvania), 1944) is een Amerikaanse beeldhouwer en graficus.

Leven en werk[bewerken]

Paley werd geboren in Philadelphia in de staat Pennsylvania en bezocht daar de Tyler School of Art. Hij was aanvankelijk werkzaam als goudsmid en vestigde zich in 1969 als metaalbeeldhouwer in het atelier waar hij nog steeds werkzaam is in Rochester in de staat New York. Paley doceerde beeldhouwkunst aan het Rochester Institute of Technology en kreeg een leerstoel voor het leven.

De metaalkunstenaar creëert zijn werken, soms in cortenstaal, zoals in het beeldenpark Grounds for Sculpture[1], vaak bontgekleurde sculpturen alsmede rijkversierde hekwerken, door assemblage. Hij ontving eredoctoraten van de University of Rochester in 1989, de State University of New York (SUNY) in 1996 en de St. Lawrence University van Canton (New York) in 1997.

Het werk van Paley is te vinden bij universiteiten, musea, overheidsinstellingen en bedrijven in vele steden in Amerika en is voorts opgenomen in de collecties van beeldenparken en vooraanstaande musea.

In 2009 heeft Paley een groot sculptuur geplaatst voor het claycenter in Charleston, West Virginia. Dit proces is gefotografeerd door de Nederlandse fotografe Maartje Cooijman.

Werken in de openbare ruimte[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Deborah L. Norton: Albert Paley, Sculptural Adornment, Washington, D.C., Renwick Gallery of the National Museum of American Art, Smithsonian Institution in association with the University of Washington Press (1991)
  • Edward Lucie-Smith: The Art of Albert Paley, Iron, Bronze, Steel, H.N. Abrams New York (1996)
  • Donald Burton Kuspit: Albert Paley, Sculpture, Skira, Milaan (2006)

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]