Naar inhoud springen

University of Rochester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
University of Rochester
Campus van de University of Rochester
Afkorting U of R
UR
Latijnse naam Universitas Roffensis
Motto Meliora (Latijn)
Ever Better (evenals Always Better)
Locatie Rochester (New York)
Coördinaten 43° 8′ NB, 77° 38′ WL
Opgericht 1850
Type privaat, niet seculier
Voorzitter Joel Seligman
Studenten 11.126
Personeel 2.000 (academisch)
1.225 (administratief)
23.832 (totaal, inclusief ziekenhuis)
Lid van AAU
Detailkaart
University of Rochester (New York)
University of Rochester
Afbeeldingen
Wilson Commons
University of Rochester Rush Rhees Library
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De University of Rochester is een Amerikaanse onderzoeksuniversiteit in Rochester (New York). De universiteit behoort sinds 1941 tot de Association of American Universities. De universiteit ligt in het noordwesten van de staat New York, aan de zuidoever van het Ontariomeer en vlak bij de grens met Canada.

Een zeer bekend onderdeel van de University of Rochester is de Eastman School of Music, een conservatorium met circa 900 studenten. Andere gekende onderdelen zijn het Strong Memorial Hospital, het Institute of Optics (sinds de oprichting in 1929 gerenommeerd in de optica) en Rochester's Laboratory for Laser Energetics waar de op een na meest energie gebruikende fusielaser ter wereld staat opgesteld. Een van de grote sponsors van de universiteit was George Eastman.

Doorheen de geschiedenis van de instelling waren er vijf alumni, twee hoogleraren en een senior onderzoeker van de instelling die een Nobelprijs ontvingen. Een Pulitzerprijs ontvingen acht alumni en vier hoogleraren. Negentien hoogleraren ontvingen een Guggenheim Fellowship.

De Nobelprijswinnaars die aan de UR studeerden waren Vincent du Vigneaud, Arthur Kornberg, Daniel Carleton Gajdusek, Steven Chu en Masatoshi Koshiba. Nobelprijswinnaars verbonden met Rochester waren de hoogleraren George Hoyt Whipple, Henrik Dam en Robert Fogel.

De universiteit had in 2011 meer dan 103.000 levende alumni.

Zie de categorie University of Rochester van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.