Eastman School of Music

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eastman School of Music

De Eastman School of Music is een conservatorium in Rochester, New York.

Geschiedenis, bibliotheek en studierichtingen[bewerken | brontekst bewerken]

De instelling werd opgericht in 1921 door de industrieel en filantroop George Eastman (1854-1932), die ook de bekende onderneming Eastman Kodak Company oprichtte, als de eerste beroepsopleidingsschool van de University of Rochester, de universiteit van Rochester. Door de financiële steun van George Eastman, de intellectuele steun van Howard Hanson, die van 1924 tot 1964 de directeur van de School was, en die van de president van de Universiteit, Rush Rhees, ontwikkelde de Eastman School zich tot innovateur in de Amerikaanse muziekopleiding en een van de bekendste conservatoria in de wereld. De school is beroemd omdat dit instituut buitengewone pedagogen en muzikanten voortgebracht heeft.

De school is centraal geplaatst in Rochester en bestaat uit vijf gebouwen. In het hoofdgebouw is het gerenoveerde Eastman Theater met rond 3.100 zitplaatsen, de Kilbourn Hall met 455 zitplaatsen alsook kantoren van de faculteiten. Het Eastman theater werd geopend op 2 september 1922 als centrum voor muziek, dans en stomme film met orkest- of orgelbegeleiding. Tegenwoordig is het voor alle orkesten en ensembles van de Eastman School het hoofd-concertgebouw.

Eastman School of Music - Sibley Music Library

De tot de Eastman School behorende Sibley Music Library, de grootste academische muziekbibliotheek van Noord-Amerika, ligt tegenover van het hoofdgebouw. Hiram Watson Sibley, de eerste president van Western Union, stichtte de bibliotheek in 1904. In 1989 verhuisde de bibliotheek naar het tegenwoordige gebouw, waar op 4000 m² op de 2e, 3e en 4e verdieping van het Miller Center de gehele bibliotheek is ondergebracht. De Sibley Music Library is de grootste privémuziekverzameling van Amerika en telt tegenwoordig 750.000 objecten, van handschriften uit de 11e eeuw tot recente composities en opnames. Tot de belangrijkste objecten behoren de ontwerpen van Claude Debussy's La Mer.

Het conservatorium geeft onderricht aan zo'n 900 studenten in muziek en toneel. Ieder jaar worden rond 250 studenten uit 1600–2000 aspiranten voor de studies aan het conservatorium geselecteerd en toegelaten. De studenten komen uit alle staten van het land; rond 25% is afkomstig van buiten de Verenigde Staten.

De Eastman School heeft meerdere bekende orkesten en ensembles, zoals het befaamde 'Eastman Wind Ensemble', dat in 1952 door een Eastman-afgestudeerde Frederick Fennell opgericht werd.

Het conservatorium biedt onder andere cursussen in de volgende vakgebieden:

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Eastman School of Music - Miller Center interieur

Sinds de oprichting in 1921 heeft het conservatorium acht directeuren gehad.

  • Alfred Klingenberg (1921-23)
  • Raymond Wilson (1923–24)
  • Howard Hanson (1924-64)
  • Walter Hendl (1964–72)
  • Daniel Patrylak (1972–73)
  • Robert Freeman (1973-96)
  • James Undercofler (1996–2006)
  • Jamal Rossi (sinds april 2006)

Bekende leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eastman School of Music van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.