Howard Hanson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Howard Hanson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Howard Harold Hanson
Geboren 28 oktober 1896
Overleden 26 februari 1981
Land Vlag van Verenigde Staten (1891-1896) Verenigde Staten
Werk
Genre(s) klassiek
Beroep componist, muziekpedagoog, dirigent, pianist
Instrument(en) piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Howard Harold Hanson (Wahoo (Nebraska), 28 oktober 1896 - Rochester (New York), 26 februari 1981) was een Amerikaans componist, dirigent, pianist, muziekpedagoog en bestuurder in de muzieksector.

Levensloop[bewerken]

Hij groeide op als zoon van Zweedse immigranten in een kleine Lutherse gemeente in Nebraska. Van zijn moeder kreeg hij zijn eerste muziekles. Later studeerde hij aan het Luther College in Wahoo en behaalde het diploma in 1911. In 1914 ging hij naar het Institute of Musical Art (Juilliard School of Music) in New York en studeerde daar piano bij de componist en auteur van een boek over muziektheorie, Percy Goetschius. Hij vervolgde zijn studie aan de Northwestern University in Chicago, Illinois en studeerde daar compositie bij de kerkmuziek-expert Peter Lutkin en bij Arne Oldberg. Ook studeerde hij cello. Hij voltooide deze opleiding in 1916 met het behalen van de graad van Bachelor.

Aansluitend werkte hij drie jaar aan deze universiteit als docent. Vervolgens ging naar het Conservatory of Fine Arts in Californië waar hij muziektheorie en compositie doceerde, en in 1921 zelfs decaan werd. In hetzelfde jaar won hij als eerste de Amerikaanse Prix de Rome die de American Academy in Rome hem toekende voor zijn ballet Californian Forest Play. Van 1921 tot 1924 verbleef hij in Rome. Gedurende deze tijd studeerde hij ook orkestratie en instrumentatie bij Ottorino Respighi, een oud-leerling van Nikolaj Rimski-Korsakov.

Terug in de VS begon zijn carrière als dirigent toen hij voor het New York Symphony Orchestra op het podium stond voor de uitvoering van zijn symfonisch gedicht North and West. In 1924 dirigeerde hij eveneens in Rochester, New York, zijn Symphony No. 1 - "Nordic", die de bijzondere aandacht trok van George Eastman, de stichter van Kodak Eastman. Die kon Hanson ertoe brengen directeur van de befaamde Eastman School of Music, een onderdeel van de University of Rochester, te worden. Hanson vervulde deze functie van 1924 tot 1964. In 1925 initieerde Hanson de American Composers Orchestral Concerts en stichtte het Eastman-Rochester Symphony Orchestra waarin de voornaamste spelers van het Rochester Philharmonic Orchestra en geselecteerde studenten van de Eastman School of Music meespeelden.

In de loop van zijn carrière ontving hij belangrijke prijzen en onderscheidingen, o.a. de Pulitzer-prijs voor muziek voor zijn 4e Symfonie. Zijn muzikale taal is beïnvloed door een romantische grondhouding met het flair van het Amerikaanse Noorden alsook een tintje van de Noord-Europese symfonici, in het bijzonder van Jean Sibelius.

Composities[bewerken]

Hanson componeerde in alle genres, maar vaak maar één compositie per genre (1 concert, 1 strijkkwartet en 1 opera). Hij voltooide wel zeven symfonieën, waaronder de boven genoemde Nordic. Zijn oeuvrelijst is te vinden in het artikel oeuvre van Howard Hanson.

Beschrijvingen composities[bewerken]

Zie categorie:Compositie van Hanson.

Externe link[bewerken]