Naar inhoud springen

Alejandro Selkirk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alejandro Selkirk
Eiland van Chili
Alejandro Selkirk (Chili)
Alejandro Selkirk
Locatie
Land Chili
Eilandengroep Juan Fernández-archipel
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 33° 45′ ZB, 80° 47′ WL
Algemeen
Oppervlakte 49,5 km²
Inwoners 57 (2012)
Lengte 10,4 km
Breedte 7,1 km
Hoogste punt Cerro de Los Inocentes, 1329 m (Schildvulkaan)
Landgebruik Natuurreservaat
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Het eiland Alejandro Selkirk (vóór 1966 Más Afuera, verder weg in zee genoemd) ligt binnen de Juan Fernández-archipel en in de Zuidelijke Grote Oceaan op ongeveer 800 kilometer van Zuid-Amerika, 180 km van Robinson Crusoe. Het eiland is het grootste en meest westelijk gelegen eiland van de archipel. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de Schotse zeevaarder en vrijbuiter Alexander Selkirk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 november 1574 ontdekte de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Fernández het eiland en noemde het Más Afuera. Het eiland was een groot deel van zijn geschiedenis onbewoond. Vanaf 1909 was het een strafkolonie. Tussen 1927 en 1930 waren er 160 politieke gevangenen, daarna werd de strafgevangenis opgeheven. Er is een nederzetting waar (in 2012) 57 mensen verblijven die zich bezighouden met de vangst van kreeften. Het eiland is sinds 1977 onderdeel van een Biosfeerreservaat van UNESCO vanwege de inheemse plant- en diersoorten.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eiland komen een paar diersoorten voor die uniek (endemisch) voor het eiland zijn. Zo leeft er sinds de 17de eeuw een populatie van de juan fernandez-pelsrob (Arctocephalus philippii). In de 19de eeuw leek de populatie uitgeroeid. In 1965 bleken er nog 200 dieren te bestaan en sindsdien groeit de populatie. Een andere eilandendeem is de masafuera-rayadito (Aphrastura masafuerae) een zangvogel uit de familie van de ovenvogels. Het is een ernstig bedreigde vogelsoort waarvan er nog 70 tot 400 exemplaren rondvliegen.[1][2]

Het eiland kent een gevarieerde vegetatie die typisch is voor zowel het Antarctische zone als het Neotropisch gebied. Er zijn endemische soorten uit onder ander de plantenfamilie van de Lactoridaceae.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alejandro Selkirk Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.