Alexandersarcofaag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Alexandersarcofaag
”Alexander bevecht de Perzen”; afbeelding op een zijkant van de sarcofaag
Reconstructie van de kleur van de korte kant van de sarcofaag

De Alexandersarcofaag is een stenen sarcofaag uit de late 4e eeuw v.Chr.. De sarcofaag dankt zijn naam aan het feit dat hij is bedekt met een reliëf van Alexander de Grote. De sarcofaag is opvallend goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is het een van de topstukken van het Archeologisch museum van Istanboel.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De Alexandersarcofaag is een van vier massieve, met reliëfjes bedekte sarcofagen die tezamen werden ontdekt in 1887 in de necropolis nabij Sidon, Libanon.

Oorspronkelijk werd gedacht dat het de sarcofaag was van Abdalonymus (gestorven in 311 v. Chr.), de koning van Sidon die onmiddellijk na de Slag bij Issus door Alexander werd aangesteld (331).[2] Onderzoek van Karl Schefold[3] toonde echter aan dat de sarcofaag al voor het overlijden van Abdalonymus was gemaakt.

Momenteel wordt aangenomen dat de sarcofaag mogelijk gemaakt was voor Mazaeus, een Perzische Edelman en gouverneur van Babylon.

Omschrijving[bewerken]

De sarcofaag is gemaakt van gesteente uit Pentelikon, en bevat nog sporen van zijn polychromie in de vorm van een Griekse tempel.

Het reliëf op een van de lange kanten van de sarcofaag toont Alexander de Grote in gevecht met de Perzen tijdens de Slag bij Issus. Volkmar von Graeve vergeleek dit reliëf met het beroemde Alexandermozaïek in Napels, en kwam met de conclusie dat beide vermoedelijk gemaakt zijn aan de hand van eenzelfde voorbeeld.[4] Alexander draagt op de afbeelding een leeuwenhuid op zijn hoofd, en staat op het punt een speer te gooien naar de Perzische ruiters.

Op de andere lange zijde van de sarcofaag staat een reliëf waarop te zien is hoe Alexander en de Macedoniërs op leeuwen jagen samen met Abdalonymus en de Perzen.

De korte kanten van de Sarcofaag bevatten eveneens een reliëf van een jacht en een veldslag. Op de ene kant staat Abdalonymus die op een panter jaagt, en op de andere een scène van de Slag bij Gaza.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Istanbul Museum numbers 72-74.
  2. J.D. Beazley and Bernard Ashmole, (Greek Sculpture and Painting 1932, p. 59, fig. 134), Margarete Bieber ("The Portraits of Alexander" Greece & Rome, Second Series, 12.2, Alexander the Great [October 1965], pp. 183-188) and Karl Schefold (Der Alexander-Sarkophag [Frankfort/Berlin] 1968) maintain this opinion; Schefold's is the modern monograph from which more recent opinion departs; its many photographs are by Max Seidel.
  3. "Convincingly": Brunilde Sismondo Ridgway's review in the American Journal of Archaeology 73.4 (October 1969), p. 482.
  4. Volkmar von Graeve, Der Alexandersarkophag und seine Werkstatt (Berlin) 1970; not all readers were convinced: see Christine Mitchell Havelock's review in American Journal of Archaeology 76.1 (January 1972), pp. 98-99.