Alfheimstadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De voorzijde van het Alfheim stadion.

Het Alfheim stadion is het stadion van de Noorse voetbalclub Tromsø IL. Het stadion werd in 1987 in gebruik genomen en heeft een totale capaciteit van 8300 toeschouwers.

Het speelveld[bewerken]

Het speelveld in het Alfheim stadion bestaat uit kunstgras en is het grootste van Noorwegen, het is 110 meter lang en 70 meter breedt. Het is ook het meest noordelijk gelegen stadion van een club actief in de hoogste afdeling van Noorwegen, waardoor vloerverwarming noodzakelijk is.

Alfheim had natuurlijk gras tot 2006 maar door de erbarmelijke staat waarin het terrein zich vooral in de winter bevond, kreeg het vaak kritiek te verduren van bezoekende spelers en trainers. Zeker in oktober, op het einde van de Noorse competitie, begint de winter in Tromsø. Daardoor en ook door de voetbalwedstrijden en trainingen verdween het gras en deed het terrein veranderen in een modderig veld. Om hier verandering in te brengen liet Tromsø I.L. een nieuw terrein van kunstgras aanleggen in het stadion tijdens de zomer van 2006. Om dit te bekostigen kreeg de club geld van enkele sponsors waaronder 7,5 miljoen Noorse kronen van een anonieme weldoener.

De tribunes[bewerken]

De westelijke tribune

De oostelijke tribune is een zittribune met een capaciteit van 2000 toeschouwers. Deze tribune werd gebouwd in de jaren tachtig en is daarmee de oudste tribune in het Alfheim stadion. Ook de kantoren van de club bevinden zich in deze tribune. In 2004 diende Ringnes, een Noorse brouwerij, een klacht in voor de reclame voor de biermerken Hansa Borg en Mack in de stadions van de clubs SK Brann en Tromsø I.L. Reclame voor alcohol is verboden in Noorwegen. Het gevolg van deze klacht was dat Tromsø I.L. alle reclame voor Mack diende te verwijderen. Ook de zitjes die samen het woord MACK vormden werden herspoten zodat ze nu het woord TACK vormden. Tack is een woordspeling aangezien Takk in het Noors "bedankt" betekent, een gebaar van Tromsø I.L. naar de brouwerij Mack voor de jarenlange samenwerking. In de aanloop naar het voetbalseizoen in 2005 werd de vroegere Mack tribune omgedoopt tot de Coop tribune, naar de Noorse winkelketen Coop.

De westelijke tribune werd tijdens het seizoen 2005 verbouwd tot een overdekte zittribune. Aan de zuidzijde van het terrein is er een houten staantribune. De plaatsen voor de bezoekende supporters bevinden zich aan de oostkant van deze tribune. Tot in augustus 2007 was er een tijdelijk onoverdekte tribune langs de noordzijde van het terrein die werd afgebroken om plaats te maken voor een podium voor tijdens een muziekfestival. De noordzijde staat nu vol met reclameborden.

De leden van Isberget, de supportersclub van Tromsø I.L., hebben tijdens de wedstrijden hun plaatsen in de noordkant van de westelijke tribune. De supportersclub heeft een lokaal in de oostelijke tribune.

Fort Alfheim[bewerken]

Door de goede resultaten van Tromsø I.L. in de thuismatchen, 10 keer winst in 13 wedstrijden in 2004, heeft het Alfheim stadion de bijnaam Fort Alfheim gekregen, voortbouwend op het idee dat het Alfheim stadion onneembaar is. Ook Europese grootmachten als Chelsea F.C., Galatasaray en Rode Ster Belgrado hebben verloren tegen Tromsø I.L. in het Alfheim stadion.

Adres[bewerken]

Idrettsbygget
Stadionveien 3
9007 Tromsø
Norway

Externe link[bewerken]