Troms

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Troms fylke
Romssa fylkka
Provincie in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Kaart van Troms fylke Romssa fylkka
Situering
Landsdeel Nord-Norge
Coördinaten 69°9'23,220"NB, 19°24'6,680"OL
Algemeen
Oppervlakte 25.877 km²
Inwoners
(2019)
167.202
(6 inw./km²)
Hoofdstad Tromsø
- toename 1,0%
- verandering (10 jaar) 6,2%
- rang 15e plaats)
Overig
BRP (106 NOK) 32.159
- totaal 2001
- rang 15e plaats
- per inwoner 211.955
Portaal  Portaalicoon   Noorwegen

Troms (Samisch: Romssa fylkkasuohkan) was tot 2020 een provincie (Noors: fylke) van Noorwegen. Ze grensde in het zuiden aan de provincie Nordland, in het oosten aan de provincie Finnmark en aan Zweden en Finland. In het westen en noorden grenst ze aan de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van de provincie is Tromsø. Op 1 januari 2020 fuseerde de provincie met nabuur Finnmark tot de nieuwe provincie Troms og Finnmark. Na de verkiezingen in 2021 gaf de nieuwe regering van Jonas Gahr Støre aan dat het verzoek om de fusie ongedaan te maken wordt ingewilligd, waarbij Finnmark en Troms per 1 januari 2024 beide weer een zelfstandig fylke zullen zijn.

De provincie werd vernoemd naar het eiland Tromsøya (Oudnoords: Trums) waarop het centrum van Tromsø zich bevindt. Tot 1919 heette de provincie Tromsø amt. Op 1 juli 2006 kreeg de Samische naam voor de provincie, Romsa, officiële status naast de Noorse naam Troms.

Troms ligt ruimschoots noord van de poolcirkel zodat de provincie in de winter heeft te maken met de poolnachten en in de zomer met de middernachtzon.

Op 8 juni 2017 besloot het Noorse parlement in het kader van de provinciale herindelingen dat Troms zal moeten fuseren met provinciebuur Finnmark tot een grote noordelijke provincie. Nordland daarentegen zal blijven bestaan als eigen fylke in Noord-Noorwegen. Ondanks veel verzet vooral vanuit Finnmark kwam de nieuwe fusieprovincie er toch onder de naam Troms og Finnmark. Op 1 januari 2020 is de provincie Troms opgeheven. Voor de verkiezingen van het Noorse parlement blijft de oude provincie nog wel bestaan als kiesdistrict.

Tevens bestond de mogelijkheid om zowel Finnmark als Troms als Nordland samen te voegen tot een grote, Noord-Noorse provincie. Dit plan ketste echter al snel af door een enorme hoeveelheid verzet in de drie huidige provincies. De mogelijkheid om Zuid-Troms bij Nordland te voegen en Noord-Troms bij Finnmark (de huidige tiltakssonen) te laten aansluiten, is niet aan bod gekomen.

De onrust rondom de fusie bleef jarenlang aanhouden. Het parlement van Troms og Finnmark deed bij de landelijke overheid een aanvraag voor het ongedaan maken van de fusieprovincie, maar het kabinet-Solberg bleef vasthouden aan de herindeling. Het centrumrechtse kabinet verloor echter de meerderheid bij de Noorse parlementsverkiezingen 2021. Het nieuwe centrumlinkse kabinet-Støre nam de verzelfstandiging van beide fylkes op in het regeerakkoord.[1]

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenten in Troms

Troms omvatte 24 gemeenten: