Alfonsus van Liguori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alfonsus van Liguori
Doctor ecclesiae (1871)
AlphonsusLiguori.jpg
Geboren 27 september 1696 te Marianella, bij Napels
Gestorven 1 augustus 1787 te Pagani, bij Napels
Heiligverklaring 1839 door paus Gregorius XVI
Naamdag 1 augustus
Beschermheilige voor Redemptoristen
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Afbeelding van Alfonsus van Liguori op de preekstoel van de Pfarrkirche St. Martin in Hundersingen in de Duitse gemeente Herbertingen

Alfonso Maria de' Liguori (Marianella bij Napels, 27 september 1696Pagani bij Napels, 1 augustus 1787), ook wel Alfonsus van Liguori genoemd, was een Italiaanse jurist en bisschop en de stichter van de redemptoristen.

In 1839 werd Alfonso heilig verklaard door de Rooms-katholieke Kerk. In 1871 werd hij tot kerkleraar verheven en in 1950 tot patroon van biechtvaders en moraaltheologen. Zijn gedenkdag is op 1 augustus.

Vroege leven[bewerken]

Alfonso was het eerste kind van adellijke ouders. Hij kreeg een strenge en veeleisende scholing van privéleraren. Al op jeugdige leeftijd gaf hij blijk van talent voor schilderen, speelde hij klavecimbel en had hij een dichtbundel gepubliceerd. Op 16-jarige leeftijd (1713) promoveerde hij in "de beide rechten" (het kerkelijk en wereldlijk recht). Op 19-jarige leeftijd voerde hij zijn eerste proces. In 1723 verloor hij echter door een intrige een belangrijk proces, hetgeen hem veel spot opleverde.

Dit fiasco was voor hem aanleiding zich te bezinnen op zijn toekomst. Op 28 augustus 1723 besloot hij zijn leven radicaal te wijzigen. In een kerk, toegewijd aan Maria, legde hij zijn degen af, het symbool van zijn adellijke afkomst. Daarna studeerde hij theologie. Drie jaar later werd hij priester gewijd. Hij was getroffen door de nood van zijn arme Napolitaanse medeburgers, ijverde voor hun welzijn, hield volksmissies en gaf scholing aan lekenapostelen.

Stichting van de Redemptoristen[bewerken]

Door ziekte zag hij zich gedwongen naar het platteland te gaan. In het dorpje Scala in de buurt van Amalfi zag hij dat de plattelandsbevolking de priesterlijke zielzorg nog meer had moeten ontberen dan de stedelingen. In de hoop hierin te kunnen voorzien, richtte hij met zuster Celeste Crostarosa in 1731 een vrouwencongregatie op, de Redemptoristinnen, en stichtte hij een jaar later de congregatie van de Redemptoristen, ofwel de Congregatio Sanctissimi Redemptoris (de Congregatie van de Allerheiligste Verlosser).

De voornaamste taak van deze congregaties zou moeten zijn de volksmissie. God werd in de tijd van Alfonso vooral beleefd als een god van macht en willekeur, als een god die moest worden gevreesd. Met dit godsbeeld worstelden de gelovigen, de vele armen, met name de paupers van het platteland misschien nog het meest. De armen voelden zich de dupe van God, kerk en adel. Alfonso werd geraakt door die schrijnende armoede op spiritueel en materieel gebied. Hij wilde opkomen voor de verlatenen en de verworpenen der aarde. Tegenover het in die dagen breed verbreide jansenisme, met zijn rigoureuze pessimisme, benadrukte Alfonso de goddelijke barmhartigheid. De wapenspreuk die hij zijn orde meegaf luidde: Overvloedig is bij Hem de verlossing. Maria gold voor hem als model van de verloste mens.[bron?]

Benoeming tot bisschop[bewerken]

In 1762 werd hij bisschop van Sant'Agata dei Goti bij Napels, nadat hij lang geaarzeld had of hij deze functie wel zou aanvaarden. Tot 1775 leidde hij zijn bisdom; de laatste jaren half doof en blind en door jicht aan een rolstoel gekluisterd. Alfonsos stierf in het door hem gestichte klooster Pagani bij Napels, waar hij zich had teruggetrokken.

Alfonso de' Liguori is de auteur van het beroemde Italiaanse kerstlied Tu scendi dalle stelle (Gij daalt neer van de sterren), waarin de armoede van het kindje Jezus wordt benadrukt.

Wonder[bewerken]

Van Alfonso de' Liguori wordt verteld dat hij in 1774 werd gezien aan het sterfbed van paus Clemens XIV, terwijl hij elders in zijn kloostercel zat, vier dagreizen daarvandaan. Deze bilocatie werd uitgelegd als een wonder en speelde een rol bij zijn heiligverklaring.

Externe link[bewerken]