Naar inhoud springen

Amenemhat III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door AGL (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2020 om 14:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Amenemhat III
Imenemhat III, Lameres, Ameres
Beeld van granodioriet van farao Amenemhat III Neues Museum
Beeld van granodioriet van farao Amenemhat III
Neues Museum
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 1853 - 1806 v.Chr.
Voorganger Senoeseret III
Opvolger Amenemhat IV
Vader Senoeseret III
Moeder Sobeksjedeti Neferoe
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
ra
n
U2Aa11
t
C10
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
imn
n
mHAt
t
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie
Pectoraal (Oud-Egyptisch borstjuweel) van Amenemhat III, uit het graf van Mereret.

Amenemhat III of Amenemhet III was een farao van de 12e dynastie. Zijn naam Amenemhat betekent: "Amon is de belangrijkste", zijn tweede naam betekent: "Re behoort toe aan Maät".

Biografie

Koning Amenemhat III was de enige zoon van Senoeseret III, de naam van de moeder is niet bekend (Sobeksjedeti Neferoe?). De koning had twee koninginnen die bij hem zijn begraven. Koningin Neferoesobek was waarschijnlijk een dochter van hem. De lijst van Manetho dateert de koning op 8 jaar en 47 jaar bij de Turijnse koningslijst. De koning had geen mannelijke opvolgers dus nam hij een regent aan, die zich later Amenemhat IV zou noemen.

De farao zorgde voor een goed bestuur, zowel in als buiten Egypte, net zoals zijn vader. De uiterste grens met Koesj werd nu verlegd tot aan het plaatsje Semma en verschillende forten versterkt. Er waren ook activiteiten om koper te ontginnen in de Sinaï, maar ook in Nubië.

De interne politiek van het land was rustig. Hij zorgde voor dat de macht bij het centrale overheid kwam of bleef. De resultaat van zijn beleid was dat de rechten van de opperste klassen werden beperkt, ook in speciale officiële functies. Er werden heel wat schrijnen en tempels gebouwd onder zijn regering, waaronder een grote tempel voor Sobek en de tempel voor Ptah in Memphis. De bouwactiviteiten waren zo enorm, dat zelfs Aziaten werden aangetrokken om mee te helpen bouwen. Dit aantrekken van buitenlanders werd de dynastie noodlottig, want die stichtten een nieuwe dynastie.

Het einde van zijn dynastie werd ook verhaast door magere oogsten vanwege het uitblijven van de Nijlbevloeiïngen. Dit had een onmiddellijke impact op de economie van het land. Dit feit was ook een reden waarom het minder goed ging met de eens zo stabiele periode.

Trivia

Bij Amenemhat IV wordt hij wel als vader van hem genoemd. Ook bij Neferoesobek wordt Amenemhat IV als haar broer genoemd, dus Amenemhat III moet een mannelijke opvolger hebben gehad!

Activiteiten

Galerij

Zie de categorie Amenemhat III van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.