American-British-Dutch-Australian Command

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
American-British-Dutch-Australian Command
ABDACOM
De eerste ABDACOM-conferentie. Aan de tafel zittend (v.l.n.r.): De admiraals Layton, Helfrich en Hart, generaal ter Poorten, kolonel Kengen (Koninklijke Landmacht; aan het hoofd van de tafel), Wavell en de generaals Brett en Brereton.
Oprichting 28 december 1941
Ontbinding 25 februari 1942
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Australië Australië
Type Geallieerde strijdmacht
Veldslagen Slag in de Javazee
Commandanten Archibald Wavell

De American-British-Dutch-Australian Command, beter bekend onder de afkorting ABDACOM, was een samenvoeging van de Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Australische strijdkrachten in Oost-Azië om de Japanse invasie tegen te houden.[1] Het doel was de Britse en Nederlandse koloniën in de regio te beschermen. Op 28 december 1941 werd deze samenwerking opgericht, een maand na de aanval op Pearl Harbor. Het samengevoegde leger stond onder bevel van de Britse generaal Archibald Wavell.

Nadat Japan Nederlands-Indië, Singapore en de Filipijnen had bezet, werd de samenwerking op 25 februari 1942 opgeheven. Alle reeds aanwezige strijdkrachten bleven echter aangewezen voor de verdediging van Java. De gecombineerde vloot onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman werd enkele dagen later (27 februari) vernietigd in de Slag in de Javazee.