American-British-Dutch-Australian Command

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir Archibald Wavell.
De eerste ABDACOM-conferentie. Aan de tafel zittend (v.l.n.r.): De admiraals Layton, Helfrich en Hart, generaal ter Poorten, kolonel Kengen (Koninklijke Landmacht; aan het hoofd van de tafel), Wavell en de generaals Brett en Brereton.

De American-British-Dutch-Australian Command, beter bekend onder de afkorting ABDACOM, was een samenvoeging van de Amerikaanse, Britse, Nederlandse en Australische legers in Oost-Azië om de Japanse invasie tegen te houden.[1] Het doel was de Britse en Nederlandse koloniën in de regio te beschermen. Op 28 december 1941 werd deze samenwerking opgericht, een maand na de aanval op Pearl Harbor. Het samengevoegde leger stond onder bevel van de Britse generaal Archibald Wavell. Nadat Japan Nederlands-Indië, Singapore en de Filipijnen had bezet, werd de samenwerking op 25 februari 1942 opgeheven. Alle reeds aanwezige strijdkrachten bleven echter aangewezen voor de verdediging van Java. De gecombineerde vloot onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman werd enkele dagen later (27 februari) vernietigd in de Slag in de Javazee.

Het gebied van de ABDACOM.

Referenties[bewerken]

  1. W. Craven J. Cate, Army Air Forces in World War II; Vol. I: Plans & Early Operations, January 1939 to August 1942, Chapter 10: Loss of the Netherlands East Indies, ingezien op 12 november 2014