Amgen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amgen
Logo
Hoofdkantoor van Amgen in Thousand Oaks, Californië
Beurs NASDAQ: AMGN
Oprichting 8 april 1980
Sleutelfiguren Robert A. Bradway, voorzitter en CEO
Hoofdkantoor Vlag van de Verenigde Staten Thousand Oaks
Werknemers 24.000 (2020)
Omzet/jaar US$ 26,0 miljard (2021)
Winst/jaar US$ 5,9 miljard (2021)
Marktkapitalisatie US$ 132 miljard (9 feb. 2022)
Website (en) www.amgen.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Amgen is een Amerikaanse multinational die biofarmaceutische producten op de markt brengt. Amgen is 's werelds grootste onafhankelijke biotechnologische bedrijf.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Amgen heeft zijn hoofdzetel in Thousand Oaks (Californië). Het is de grootste werkgever van die stad en de op een na grootste van heel Ventura County, na de United States Navy. Het bedrijf stelt ongeveer 24.000 mensen te werk. In 2019 werd driekwart van de totale omzet gerealiseerd in de Verenigde Staten. In de periode 2015-2019 besteedde het bedrijf gemiddeld bijna US$ 4 miljard per jaar aan onderzoek- en ontwikkeling.

Tot de producten van het bedrijf horen Epogen, Aranesp, Enbrel, Kineret, Neulasta, Neupogen, Sensipar/Mimpara, Nplate, Vectibix, Prolia en Xgeva. Het bedrijf werkt voor bepaalde zaken samen met andere bedrijven zoals Pfizer, GlaxoSmithKline, Takeda Pharmaceutical Company, Kyowa Hakko Kirin, Daiichi Sankyo en Array BioPharma.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

AMGen (Applied Molecular Genetics Inc.) werd officieel opgericht op 8 april 1980. Private-equity investeerder Bill Bowes was een van de oprichters.[1] Op 17 juni 1983 kreeg het bedrijf een notering op de NASDAQ aandelenbeurs. Bij de introductie haalde het bedrijf zo'n US$ 40 miljoen op ter financiering van de activiteiten.[1] Tegelijkertijd werd de schrijfwijze van de naam gewijzigd in Amgen. In 1989 werd de eerste buitenlandse vestiging geopend in Zwitserland. In de jaren erna werden meer Europese vestigingen geopend waaronder een grote fabriek en distributiecentrum in Breda.[1] Sinds begin september 2020 maakt het bedrijf deel uit van de Dow Jones Industrial Average aandelenindex, het nam de plaats in van concurrent Pfizer.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2006 sponsort Amgen de Ronde van Californië, een belangrijk wielerevenement in de Verenigde Staten. De ronde heet daardoor officieel de Amgen Tour of California.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]