Johnson & Johnson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johnson&Johnson Logo.svg

Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) is een wereldwijd Amerikaans bedrijf dat actief is in de farmaceutische industrie, medische- en consumenten producten.

Ontstaan[bewerken]

JNJ werd opgericht in 1886 en maakt deel uit van de Dow Jones Industrial Average en de Fortune 500-lijst met grootste bedrijven.

Het hoofdkwartier is gesitueerd in New Brunswick, New Jersey. Johnson & Johnson heeft meer dan 200 dochterondernemingen, waaronder het Belgische Janssen Pharmaceutica dat overgenomen werd in 1961. Andere, in Nederland actieve dochterondernemingen, zijn onder andere Crucell, Janssen Biologics (voorheen Centocor) en Mentor Medical Systems in Leiden, JnJ Medical in Amersfoort, JnJ consumer in Almere en tot 2008 Cordis in Roden.

Johnson & Johnson heeft drie verschillende divisies: farmacie, medische producten en consumenten producten. Enkele bekende consumenten-merken van JnJ zijn:

Daarnaast verhandelt het bedrijf ook de antilichamen Remicade, Stelara, Simponi, Reopro voor mensen net herstellende van een hartinfarct, hechtmaterialen onder de naam EthiconEndo, protheses onder de merknaam DePuy en producten voor endoscopische chirurgie onder de verzamelnaam EthiconEndo Surgery.

November 2013, Schikking van 2,2 miljard dollar[bewerken]

Op 4 november kwam naar buiten dat de firma een schikking had moeten treffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie ten bedrage van 2,2 miljard dollar. Dit vanwege het aanprijzen van recept medicijnen buiten de geregistreerde indicatie(s).[1] Bovendien wordt de firma onder verscherpt toezicht gesteld om herhaling te voorkomen.

December 2013, Europese kartelboete[bewerken]

De Europese Commissie legde dochteronderneming Janssen-Cilag een kartelboete op van 10,8 miljoen euro wegens territoriumafspraken met de firma Sandoz.[2]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties