Filgrastim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Filgrastim
Farmaceutische gegevens
Halfwaardetijd (t1/2) ca. 3,5 uur
Gebruik
Merknamen Neupogen (Amgen); Religrast (Reliance Biopharma); Tevagrastim (Teva Generics); Biograstim (CT Arzneimittel); Ratiograstim (Ratiopharm); Zarzio (Sandoz);
Voorschrift/recept ja
Toediening infuus of injectie
Databanken
CAS-nummer 143011-72-7
ATC-code L03AA02
DrugBank BTD00072
Chemische gegevens
Molecuulformule C845H1343N223O243S9
Molmassa 18802,8 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Filgrastim is een geneesmiddel afgeleid van het menselijke granulocyt-koloniestimulerende factor (G-CSF); dit is een proteïne dat de productie, afgifte en differentiatie van bepaalde witte bloedcellen, namelijk neutrofiele granulocyten, door het beenmerg reguleert.

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Filgrastim wordt vervaardigd door recombinant DNA-techniek. Het gen voor humane granulocyt-koloniestimulerende factor wordt ingebracht in het genetisch materiaal van de bacterie Escherichia coli. Het G-CSF dat E. coli dan aanmaakt gelijkt sterk op lichaamseigen G-CSF. De keten van aminozuren is dezelfde, op een extra terminaal methionine na.

Filgrastim werd in 1991 in Nederland geregistreerd. De originele producent is Amgen (merknaam: Neupogen). Inmiddels is het verkrijgbaar als generiek geneesmiddel, zoals Grastofil® een biosimilar.[1]

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Filgrastim wordt gebruikt voor de behandeling van neutropenie, d.i. een tekort aan neutrofiele granulocyten. Neutropenie kan optreden als gevolg van chemotherapie en beenmergtransplantatie, en met filgrastim kan men de periode waarin dit tekort optreedt, reduceren en het risico op infecties in die periode verlagen. Het wordt ook toegediend aan patiënten met een vergevorderde hiv-infectie voor de behandeling van aanhoudende neutropenie, om de kans op bacteriële infecties te verminderen wanneer andere behandelingen ongeschikt blijken.

Het effect van filgrastim is dosisafhankelijk en reversibel; als men stopt met de toediening valt het aantal neutrofielen binnen enkele dagen terug op het normale niveau.

Filgrastim kan ook gebruikt worden om de afgifte van bloedstamcellen door het beenmerg naar het perifere bloed te versnellen. Dit kan gebruikt worden bij donoren van bloedstamcellen voor transplantaties.

Waarschuwing na registratie[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2013 waarschuwde de firma Amgen in een brief voor het optreden van het capillaire-lek-syndroom (CLS).[2]

Verwante middelen[bewerken | brontekst bewerken]