Amp Fiddler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amp Fiddler
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam B. Joseph Anthony "Amp" Fiddler
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) soul, funk
Beroep zanger, keyboardspeler, liedjesschrijver, sessiemuzikant en producer
Label(s) Genius label, Muthas Of Invention en Strut label
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Bekende instrumenten
keyboard, piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Amp Fiddler is een Amerikaanse keyboardspeler, zanger, liedjesschrijver en producer uit Detroit, Michigan. Hij heeft onder anderen samengewerkt met The Brand New Heavies, Ramsey Lewis, George Clinton, P-funk, The Dramatics, Primal Scream, Was (Not Was), Seal, Maxwell, Corinne Bailey Rae en Charles&Eddie.

Loopbaan[bewerken]

Amp Fiddler koos in het laatste jaar van de Highschool om naar de muziekuniversiteit te gaan. Hij leerde keyboard spelen op de Oakland University en de Wayne State University in Detroit. Na de universiteit ging Fiddler toeren met de band Enchantment. Aan het einde van de toer zat hij veel in de studio om liedjes te schrijven en op te nemen. Zijn toenmalige vriendin nam de demo's mee naar de studio van Clinton en Clinton nodigde Fiddler uit om bij de band P-funk te komen spelen.

Nadat Fiddler in 1990 de band van Clinton had verlaten bracht Amp Fiddler samen met zijn broer Thomas "Bubz" Fiddler (die ook lid was van P-funk als bass speler) de cd With Respect uit. In 2002 bracht Fiddler een 12" uit met de naam Basementality. Daarna kwam de cd-single Love and War uit. Niet veel later in 2004 kwam de cd Waltz of a Ghetto Fly uit. De volgende cd met de titel Afro Stut kwam in 2006 alleen in Europa uit. In 2007 werd deze laatste cd in de Verenigde Staten uitgebracht. De laatste cd kwam in 2008 uit: Inspiration Information, Vol. 1. Deze cd heeft hij samen met Sly&Robbie gemaakt en is uitgegeven op zijn eigen muzieklabel: Strut label.

De enige single die in Nederland opgemerkt werd was Right Where You Are en kwam van de gelijknamige ep. De ep bevat 14 remixen van Right Where You Are. Heden ten dage produceert hij veel voor anderen.

Trivia[bewerken]

  1. Fiddler heeft in samenwerking met George Clinton een nummer meegespeeld op de cd Graffiti Bridge van Prince.
  2. Fiddler heeft in 2004 op het North Sea Jazz Festival gespeeld.
  3. Fiddlers zoon, Dorian Fiddler, bekend als beginnend hiphopartiest (hoewel hij ook drums en trompet speelde), stierf in Detroit in 2009 door diabetes op 19-jarige leeftijd. Hij zat op de Detroit’s School of the Arts en in januari 2009 speelde hij nog samen met zijn vader een concert in de Ford Auto Show in Detroit.

Externe link[bewerken]