Amygdaline

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amygdaline
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van amygdaline
Structuurformule van amygdaline
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C20H27NO11
IUPAC-naam [(6-O-β-D-glucopyranosyl-β-D-glucopyranosyl)oxy](fenyl)acetonitril
Andere namen d-mandelonitril-bèta-glucoside-6-bèta-d-glucoside, d-1-mandelonitrile gentiobioside
Molmassa 457,429 g/mol
SMILES
Zie voetnoot[1]
InChI
Zie voetnoot[2]
CAS-nummer 29883-15-6
PubChem 34751
Beschrijving Witte kristallen
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Schadelijk
Waarschuwing
H-zinnen H302
EUH-zinnen geen
P-zinnen geen
LD50 (ratten) 522,00 mg/kg
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Kleur wit
Smeltpunt 223-226 °C
Oplosbaarheid in water 8,30 g/L
Goed oplosbaar in water
Matig oplosbaar in alcoholen
Onoplosbaar in di-ethylether
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Amygdaline is een glycoside dat voorkomt in onder meer bittere amandelen, evenals in de pitten van kersen, appels, pruimen, perziken, abrikozen. Ook in cassave zitten veel van deze glycosiden die voor gebruik uitgewassen moeten worden.

Bij orale inname van 2 gram zuivere amygdaline ontstaat ademnood door zuurstofgebrek (door inwerking van enzymen in de alvleesklier). Bij intraveneus gebruik is het echter niet giftig, omdat afbraak door deze enzymen dan niet plaatsvindt.

Het vrijkomen van cyanide en benzaldehyde in het laatste stadium is afhankelijk van één van de drie soorten isomeren die gevormd worden. Het voert echter te ver om de stereochemische eigenschappen van de drie isomeren uiteen te zetten en de verschillende reacties die elk kan teweegbrengen. Voldoende is te weten dat bij de hydrolyse van amygdaline 'prunasine-glycoside' ontstaat, dat via drie verschillende hypothetische wegen verder uiteen kan vallen in onder andere benzaldehyde en HCN (cyanide). Hierbij spelen de volgende enzymen dan een rol, en afhankelijk van welk van de drie wegen, worden ze telkens genoemd in de groep die in een van de drie wegen actief zijn: (1) b-glucosidase, (2) prunasinelase en hydroxynitrilyase, (3) b-glucosidase en UDP-glucuronosyltransferase, het lysosomaal enzym b-glucuronidase, en hydroxynitrilyase.

Een eventueel medicinale werking tegen kanker van amygdaline (laetrile) is in onderzoek. Amygdaline blijkt in vitro prostaatkankercellen te kunnen doden. De gemodificeerde vorm laetrile van amygdaline werd vroeger onder de naam vitamine b17 als middel tegen kanker ingezet. Vitaminen B17 bevatten blauwzuur. Dit is een giftige stof als ze wordt omgezet in waterstofcyanide. In klinisch onderzoek kon een anti-kankerwerking van behandeling met amygdaline echter nog niet worden aangetoond.[3][4]