Anaconda (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anaconda
Anaconda's installatiescherm voor Fedora 19
Anaconda's installatiescherm voor Fedora 19
Ontwikkelaar Anaconda Team
Uitgebracht 1999
Status Actief
Besturingssysteem Linux
Geschreven in C en Python
Categorie Installer
Licentie GPL
Versiebeheer github.com
Website (en) fedoraproject.org/wiki/Anaconda
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Anaconda is de installer voor Red Hat, Oracle Linux, Scientific Linux, CentOS en Fedora. Anaconda is beschikbaar als vrije software onder de voorwaarden van de GNU General Public License (GPL).

Anaconda's zijn hagedis-etende slangen (vergelijkbaar met pythons), en het Caldera installatieprogramma heette "Lizard" (Nederlands: "Hagedis"), vandaar de naam.

Functies[bewerken]

Anaconda heeft een tekstmodus en een GUI-modus zodat gebruikers op een brede waaier van systemen kunnen installeren. Het is ontworpen om gemakkelijk draagbaar te zijn en het ondersteunt een breed scala aan hardware-platformen (IA-32, Itanium, DEC Alpha, IBM ESA/390, PowerPC). Het ondersteunt ook het installeren vanaf lokale opslagapparaten zoals cd-romschijven en harde schijven, alsook van netwerkbronnen via FTP, HTTP, of NFS. Installaties kunnen worden geautomatiseerd met het gebruik van een kickstart-bestand, dat de installatie automatisch configureert, zodat gebruikers het met minimale begeleiding kunnen uitvoeren.

Beginnend met Fedora 18 is de Anaconda Installer herschreven vanaf nul. Het doel is een meer "modern ogende" installatieprogramma aan te bieden met eenvoudigere opties, zodat een nieuwere gebruiker kan achterhalen wat te doen. Het heeft zowel goede als slechte kritiek ontvangen in de gemeenschap. Als je geavanceerde opties nodig hebt, dan moet je Fedora 17 downloaden van de historische archieven en dan upgraden naar 18 met behulp van de nieuwe tool genaamd Fedup.

Technologie[bewerken]

Anaconda wordt voornamelijk geschreven in Python met enkele modules geschreven in C. Het heeft een grafische frontend die is gebaseerd op GTK+ 3/PyGObject en ontworpen met de Glade Interface Designer. Anaconda heeft ook een aangepaste tekst-frontend met ondersteuning voor computers met lijnprinter, zoals terminals, zoals de IBM ESA/390 mainframes.

Ports[bewerken]

Externe link[bewerken]