Itanium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Itanium-processor
Architectuur van de Itanium-processor

De Itanium (codenaam: Merced) was een microprocessor (CPU) van Intel die bedoeld was als topmodel in de lijn van hun processoren. De Itanium werd vanaf het begin ontworpen als een 64 bits processor en is niet compatibel met de x86-architectuur, maar kan wel een x86-processor emuleren.

Er zijn versies van de besturingssystemen Linux, VMS, HP-UX, Windows Server 2003 en Windows Server 2008 die op de Itanium kunnen draaien.

Op 8 februari 2010 lanceerde Intel de 3de generatie Itaniums, codenaam Tukwila. De Itanium 9300 wordt gebakken op een 65 nm proces, heeft 2 tot 4 kernen (met hyper-threading) en 24 MiB geïntegreerd cache-geheugen.

Met Tukwila is ook Intel QuickPath Interconnect (QPI) naar de Itanium gekomen: de geheugencontroller is op de processor geïntegreerd en kan direct het geheugen en I/O hubs aanspreken, iets dat voor het eerst bij de Nehalem-microarchitectuur gebruikt werd. Hierdoor kunnen Tukwila en Nehalem dezelfde chipsets gebruiken.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Door de snelle evolutie van de x86 en x86-64 architectuur verloor de Itanium steeds meer marktaandeel. In mei 2017 bracht Intel de Itanium 9700 uit en liet weten dat dit de laatste uit de reeks was.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Itanium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.