Prairiepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Anaxyrus cognatus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Prairiepad
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Bufo cognatus1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Bufonidae
Geslacht: Anaxyrus
Soort
Anaxyrus cognatus
(Say, 1823)
Afbeeldingen Prairiepad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prairiepad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De prairiepad[2] (Anaxyrus cognatus) is een kikker uit de familie padden (Bufonidae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Thomas Say in 1823. Deze soort wordt ook wel Great Plains pad genoemd naar de Engelse naam. De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Bufo.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De prairiepad bereikt een maximale lichaamslengte tot 11,5 centimeter, de mannetjes blijven kleiner dan de vrouwtjes. De kikker is eenvoudig te herkennen aan de lichtbruine kleur met eironde, donkere en licht omrande vlekken op de rug, die verticaal symmetrisch zijn. Op het midden van de rug is meestal een lichte groef aanwezig. Deze soort heeft verder een gedrongen lichaam met stompe kop en kleine ogen. De tenen zijn in vergelijking met andere soorten relatief lang.

Algemeen[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten en wormen en deze pad jaagt op het land en alleen tijdens de schemering.<ref name="AMWEB">{{Citeer web | url = http://amphibiaweb.org/cgi/amphib_query?where-genus=Anaxyrus&where-

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze pad leeft in delen van Noord-Amerika en komt voor in de landen Mexico en de Verenigde Staten. Hier komt de prairiepad voor in een groot aantal staten van de Verenigde Staten. Het verspreidingsgebied loopt dwars door het land van boven naar beneden en maakt onderaan een zwenk naar links; het volgt de grote prairievlakte die de Amerikanen de Great Plains noemen. Deze soort leeft in graslanden, woestijnranden en heidevelden, dichtbegroeide bossen worden gemeden en ook komt de pad verder uit de buurt van water dan veel andere soorten.

Van de prairiepad zijn migraties bekend naar het noorden van het verspreidingsgebied. Daarbij komen de dieren zo massaal voor dat ze beschouwd kunnen worden als een 'laag padden'. Hierbij zijn wegen veranderd in een glibberige massa en werden miljoenen exemplaren geteld.[2]