Anders Zorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anders Zorn in 1908
Handtekening van Anders Zorn

Anders Leonard Zorn (Mora, 18 februari, 1860 - aldaar, 22 augustus, 1920) was een Zweedse schilder, etser en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Zorn was de zoon van een brouwer van Duitse herkomst. Hij studeerde aan de Koninklijke kunsthogeschool te Stockholm. Na zijn studie maakte hij vele reizen door Europa, begin jaren 1880 verbleef hij langdurig te Parijs, vaak ging hij ook naar Engeland en Spanje. Zorn was in eigen land een veelgevraagd portrettist en maakte onder andere portretten van koning Oscar II van Zweden, van koningin Sophia en van hun kinderen. Na 1893 maakte hij ook veel portretten in opdracht van vermogende en vooraanstaande Amerikanen, waaronder de presidenten Grover Cleveland en William Howard Taft.

Naast zijn portretkunst is Zorn vooral ook bekend om zijn weergaven van het vrouwelijk naakt en om zijn levendige afbeeldingen van het water. Ook schilderde hij landschappen, zowel in olie als in waterverf. Zorn werkte hij overwegend in een realistische stijl, met name in zijn portretten, maar hij maakte ook veel werken met sterke invloeden vanuit het impressionisme.

Behalve schilder was Zorn ook en gerenommeerd beeldhouwer. Hij overleed in 1920, op 60-jarige leeftijd. Veel van zijn werk is te zien in het Nationalmuseum te Stockholm, maar bijvoorbeeld ook in het Metropolitan Museum of Art in New York, het Museum of Fine Arts in Boston en het Musée d'Orsay in Parijs. In Mora is een museum aan hem gewijd, gehuisvest in zijn voormalig landhuis 'Zorngården', dat geheel door hemzelf en zijn vrouw Emma werd herbouwd.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Hagans, William and Willow: Zorn In America: A Swedish Impressionist of the Gilded Age, Swedish American Historical Society, 2009.

Externe links[bewerken]