Andres Serrano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andres Serrano in 2005

Andres Serrano (New York, 15 augustus 1950) is een Amerikaanse fotograaf van Latijns-Amerikaanse afkomst.

Hij is bekend door zijn choquerende fotorapportages waarin hij menselijke lijken, seksuele handelingen en lichaamsvloeistoffen toont. Een van zijn bekendste werken is Piss Christ, een foto van een kleine crucifix in een glas van zijn eigen urine.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In 1997 vond in het Groninger Museum de expositie 'A History of Andres Serrano/A History of Sex' plaats. Als aankondiging wilde het museum een affiche verspreiden met daarop een van de kunstwerken, te weten een foto van een vrouw die een man in de mond plast. Tegenstanders van het affiche spanden onder aanvoering van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) tegen het museum een kort geding aan.[1] Het museum zag af van het verspreiden van de poster van ontwerper Swip Stolk in openbare ruimtes aangezien het Openbaar Ministerie had laten weten te zullen ingrijpen vanwege schending van de openbare orde. Een aantal foto's had Serrano gemaakt in opdracht van het museum.

Bij een opvolgende tentoonstellingslocatie, de National Gallery of Victoria in Melbourne, Australië, heeft de katholieke kerk via de rechter gevraagd om een verbod op het tentoonstellen van de foto 'Piss Christ'. Het hooggerechtshof van de deelstaat Victoria wees de eis af.[2] Tijdens de expositie werd het kunstwerk echter vernield, waarop het museum besloot de expositie te beëindigen.[3]

Zie de categorie Andres Serrano van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.