Naar inhoud springen

Angara (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Angara (geslacht) voor het geslacht van sabelsprinkhanen.
Angara
Stroomgebied van de Angara
Stroomgebied van de Angara
Lengte 1.779 km
Hoogte (bron) 456 m
Debiet 5 100 m³/s
Stroomgebied 1.039.000 km²
Bron Baikalmeer
Monding Jenisej
Stroomt door Oblast Irkoetsk
Angara nabij Bratsk
Angara nabij Bratsk
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De rivier de Angara (Russisch: Ангара, Boerjatisch: Ангар мүрэн; Angar Muren, Evenks: Аӈара; Anjara) is een bijna 1800 kilometer lange rivier, die ontspringt in het Baikalmeer en uitmondt in de Jenisej bij Strelka. De rivier is niet over de volledige lengte bevaarbaar.

De bovenloop tot aan de samenvloeiing met de Ilim werd bij de ontdekking door kozakken uit Jenisejsk Boven-Toengoeska (Верхняя Тунгуска; Verchnjaja Toengoeska) genoemd ter onderscheid met de Beneden-Toengoeska. De Russische ontdekkingsreiziger Demid Pjanda ontdekte echter dat de Angara en de Boven-Toengoeska een en dezelfde rivier zijn. De naam Boven-Toengoeska bleef echter tot ver daarna in gebruik.

In de 20 meest stroomopwaartse kilometers van de rivier bevriest het water nooit. Dit komt niet alleen door de stroming, maar vooral omdat het water dat in de rivier stroomt door de circulatie in het meer van grote diepte komt en dus een gemiddelde jaartemperatuur heeft van 3 graden Celsius.

Sinds 1950 zijn in de rivier vier dammen gebouwd voor het opwekken van elektriciteit. Bij Irkoetsk ligt een stuwmeer en de waterkrachtcentrale Boguchany is het laatste opgeleverd. In 2012 startte de stroomproductie en een deel hiervan is bestemd voor een grote smelter van het Russische aluminiumbedrijf RUSAL.

Zie de categorie Angara River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.