Angelo Bagnasco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Angelo Bagnasco
Bagnasco, hier nog geen kardinaal
Bagnasco, hier nog geen kardinaal
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt 2006-heden: aartsbisschop van Genua
Titelkerk Gran Madre di Dio
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 november 2007
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1998-2000: bisschop van Pesaro
2000-2003: aartsbisschop van Pesaro
2003-2006: aalmoezenier
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Angelo Bagnasco (Pontevico, 14 januari 1943) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Angelo is de tweede zoon van de fabrieksarbeider Alfredo Bagnesco en diens vrouw Rosa. Hij bezocht het gymnasium in Genua en vervolgens het seminarie. Hij werd in 1966 in de Dom van Genua tot priester gewijd. Hij werkte in een parochie in Genua en behaalde een doctoraat in de filosofie aan de Universiteit van Genua. Vervolgens werd hij hoogleraar aan de Genuese vestiging van de Facoltà Teologica dell' Italia Settentrionale. Dat zou hij tot 1998 blijven. In 1987 verhief paus Johannes Paulus II hem tot Kapelaan van Zijne Heiligheid. Van 1990 tot 1996 was Bagnasco directeur van het onderwijsbureau van het bisdom Genua. In 1995 volgde zijn benoeming tot vicaris-generaal van dat bisdom.

Op 3 januari 1998 werd hij benoemd tot bisschop van Pesaro. Op 11 maart van dat jaar werd Pesaro een aartsbisdom en meteen daarop werd Bagnasco zelf aartsbisschop. Later werd tevens hij benoemd tot militair ordinarius voor Italië.

In 2006 benoemde paus Benedictus XVI hem tot aartsbisschop van Genua, als opvolger van Tarcisio kardinaal Bertone, die tot staatssecretaris van de Heilige Stoel was benoemd. Sinds 2007 is hij voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Tijdens het consistorie van 24 november 2007 werd hij verheven tot kardinaal. Hij kreeg de Gran Madre di Dio als titelkerk. Kardinaal Bagnasco geldt als een vooraanstaand criticaster van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hij werd om deze opvattingen sterk bekritiseerd in Italië en zelfs verschillende keren met de dood bedreigd. Sindsdien staat de kardinaal onder strenge politiebewaking.[bron?]