Anomalepis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anomalepis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Typhlopoidea
Familie:Anomalepididae
Geslacht
Anomalepis
Pallas, 1860
Afbeeldingen Anomalepis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anomalepis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Anomalepis is een geslacht van slangen uit de familie Anomalepididae. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Peter Simon Pallas in 1860.[1]

Algemeen[bewerken]

Deze slangen komen voor in Nicaragua, Costa Rica, Mexico, Panama, Ecuador, Colombia en Peru, waar ze in zanderige gebieden leven. Het zijn zeer dunne, wormachtige dieren met een cilindrisch lichaam; boven- en onderzijde zijn nauwelijks uit elkaar te houden. De maximale lengte is 40 centimeter en alle soorten graven weleens in de grond, maar leiden geen echt permanent ondergronds bestaan. Meestal bevinden de slangen zich in de humus- of strooisellaag van bossen, bosranden of heidevelden met hoge vegetatie te wachten op prooidieren. Omdat deze dieren alleen mieren en termieten eten, zijn ze in gevangenschap moeilijk te houden, waardoor er niet veel bekend is over de levenswijze.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kleur varieert van licht- tot donkerbruin en ze hebben geen zichtbare oren of ogen; deze zitten verstopt tussen de schubben en waarschijnlijk gaan ze meer op trillingen af dan op zicht. De Anomalepis- soorten hebben slechts een enkele tand, die waarschijnlijk alleen als eitand dienstdoet.

Taxonomie[bewerken]

Geslacht Anomalepis

Bronvermelding[bewerken]