Antonov An-2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonov An-2
An-2 OK-HFL EDST 02.jpg
Fabrikant Antonov
Type(s) An-2
Eerste vlucht 31 augustus 1947
Voornaamste gebruikers Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van China China
en anderen
Aantal gebouwd 18.000+
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
3-aanzicht van de Antonov An-2
Antonov PZL-Kalisz ASz-61R 1000 pk 7 cilinder stermotor uit een An-2

De Antonov An-2 (Russisch: Ан-2) (NAVO-codenaam: Colt) is een toestel dat door hoofdontwerper Oleg Antonov is ontworpen. Hij schetste het ontwerp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zette Oleg het Antonov Aviation Scientific-Technical Complex op om de Antonov-tweedekker te fabriceren.

De Antonov An-2 werd in vele varianten gebouwd; er werden toestellen gebruikt voor passagiers, vracht, exploratie, ambulancedienst en landbouw. Het toestel kon uitgerust worden met wielen, ski's of drijvers. Het toestel bleek uiterst geschikt te zijn voor het harde leven in de Sovjet-Unie. Bovendien bleek het zo'n succes dat het ook in andere landen zoals Polen en China in licentie gebouwd werd. Er zijn in totaal zo'n 18.000 stuks gebouwd die veelal gebruikt werden in de voormalige Oostbloklanden.

Na de val van het communisme in Europa zijn veel toestellen opgekocht door westerlingen. Ze worden gebruikt door parachutespringers en in Canada en Amerika worden ze als transportvliegtuigen gebruikt naar de wildernissen van Alaska en het hoge noorden van Canada. Ook in Nederland bevinden zich twee vliegwaardige exemplaren van dit toestel. De Hongaars geregistreerde HA-ANI heeft haar thuisbasis op Texel Airport. Sinds 2003 is er een tweede Antonov 2 in Nederland te zien met registratie D-FONL, dat vanuit Teuge opereert. De firma Classic Wings, in het bezit van een vervoersvergunning vliegt met deze An-2 door heel Nederland en aangrenzende landen.

Het toestel wordt tegenwoordig weer gemaakt door een Russische firma, die het toestel uitrust met een turbopropmotor en een nieuwe digitale cockpit. Dit toestel wordt de An-3t genoemd.

Externe links[bewerken]