Arabische zandgazelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arabische zandgazelle
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Arabische zandgazelle
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Bovidae (Holhoornigen)
Onderfamilie:Antilopinae
(Echte antilopen)
Geslachtengroep:Antilopini (Gazellen)
Geslacht:Gazella
Soort
Gazella marica
(Thomas, 1897)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Arabische zandgazelle op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Arabische zandgazelle (Gazella marica) is een zoogdier uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Oldfield Thomas in 1897.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Arabische zandgazelle overleeft in het wild in kleine, geïsoleerde populaties in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en het zuidoosten van Turkije. Kleine aantallen kunnen ook aanwezig zijn in Koeweit, Irak, Jordanië en Syrië. De totale populatie wilde Arabische zandgazellen wordt geschat op minder dan 3.000. Het aantal exemplaren in gevangenschap, reservaten of kweekprogramma's wordt beduidend hoger geschat.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot voor kort werd de Arabische zandgazelle beschouwd als een ondersoort van de kropgazelle (Gazella subgutturosa), als Gazella subgutturosa marica. Een genetische studie uit 2010 stelde vast dat het een aparte afstamming was, en het wordt tegenwoordig als een aparte soort beschouwd. Verdere genetische analyse gerapporteerd in 2012 wees uit dat de Arabische zandgazelle nauw verwant was aan twee Noord-Afrikaanse gazellen, de edmigazelle (Gazella cuvieri) en de duingazelle of zandgazelle (Gazella leptoceros), misschien zelfs behorend tot een enkele soort.