Gazellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gazellen
Thomsongazelle (Eudorcas thomsonii)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Bovidae (Holhoornigen)
Onderfamilie:Antilopinae (Echte antilopen)
Geslachtengroep:Antilopini
Informele groep
Gazellen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Gazellen (geslachten Gazella, Eudorcas en Nanger) vormen een groep hoefdieren uit de onderfamilie der echte antilopen (Antilopinae). Er zijn ongeveer vijftien soorten, waaronder de thomsongazelle. De naam gazelle komt van het Arabische woord ghâzal, dat verwijst naar de bevalligheid van het dier.[1] Gazellen spelen een belangrijke rol in verschillende religies en in legendes.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Gazellen zijn sierlijke dieren, met dunne poten, een lange hals en gedraaide hoorns. De vachtkleur is meestal zandkleurig of rossig met een witte onderzijde.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Ze leven vaak in kuddes en eten het liefst ruwe, makkelijk verteerbare planten en bladeren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Ze komen voor in de drogere graslanden, steppen, savannes en woestijnen van Afrika, Arabië en Zuidwest- en Centraal-Azië tot in India.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De gazellen worden meestal allemaal in het ene geslacht Gazella geplaatst, maar vanaf de jaren negentig begon duidelijk te worden dat dit geen monofyletische groep was. Als resultaat daarvan zijn de geslachten Eudorcas en Nanger, waartoe enkele van de bekendste gazellen behoren, van Gazella afgesplitst. Ook nu nog is Gazella waarschijnlijk geen monofyletische groep. Er zijn drie groepen soorten binnen het geslacht, die waarschijnlijk twee monofyletische geslachten vormen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De systematiek van de gazellen is verward; veel soorten worden door andere bronnen als ondersoorten beschouwd en omgekeerd. Tegenwoordig leven er nog 11 tot 14 soorten. Twee soorten zijn uitgestorven: de Noord-Algerijnse gazelle en Gazella arabica (met twee ondersoorten, de Farasangazelle en de Bilkisgazelle). Met de meeste andere soorten gaat het slecht; alleen de Indische gazelle is helemaal veilig.

De volgende soorten worden ook wel als "gazellen" aangeduid: