Arbil (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hewlêr
Arbil
Plaats in Irak Vlag van Irak
Arbil (stad)
Arbil (stad)
Situering
Provincie Arbil
Coördinaten 36° 11′ NB, 44° 0′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 1.713.461 [1]
Foto's
Citadel van Arbil
Luchtfoto van de Citadel van Arbil
Portaal  Portaalicoon   Azië

Arbil (Arabisch: ‏أربيل, Erbil of Irbil, Koerdisch: ھەولێر, Hewlêr in de oudheid onder meer in het Aramees: ܐܪܒܝܠ, Arbela) is de hoofdstad van de federale staat Iraaks-Koerdistan. Het is op Bagdad, Basra en Mosoel na de grootste stad van Irak[2]. De stad telt meer dan een miljoen inwoners en is na de Invasie van Irak in 2003 opgebloeid tot de meest welvarende stad van Irak.

Geschiedenis[bewerken]

De stad is waarschijnlijk ouder dan 2300 v.Chr. toen het gesticht werd als Urbillum door de Sumeriërs. De huidige stad is gebouwd op een tell, een heuvel, met bovenop een oud Chaldees fort, de citadel van Arbil. De oude naam voor Arbil was Arba-Ilo, omdat de stad toegangspoorten had in de vier windrichtingen (arba betekent vier en ilo ingang)[bron?]. De naam verwijst naar vier goden van het Sumerische "arba" (vier) en "ila" (god). Gedurende de tijd van de Assyriërs stond de stad bekend als Arba-ilu[3] en was een belangrijk religieus centrum voor de verering van de godin Isjtar, aan wie een tempel gewijd was.

In de daaropvolgende eeuwen bleef Arbil een deel van het Perzische Rijk. Hoewel vaak wordt gezegd dat Alexander de Grote in 331 v.Chr. hier Darius III versloeg, vond die slag eigenlijk plaats bij Gaugamela. Sinds de Makedonische overheersing is de naam Arbela ook gangbaar[3]. Met de Iraanse herleving onder de Parthen en later de Sassaniden bleef Arbil voor nog een paar eeuwen een deel van Perzië.

Irbil was een vroeg centrum van het christendom. Rond het jaar 100 had de stad een bisschop. De meeste vroege bisschoppen hadden joodse namen, wat er mogelijk op kan duiden dat ze bekeerde joden waren.[4] In de stad woonden verschillende kerkvaders en christelijke auteurs, zoals Abraham van Arbela.

In 1261 werd de stad bij de komst van de Koerden uit de bergen van het noorden het toevluchtsoord voor de christelijke bevolking van de streek (zie: Nestorianisme). In 1310 namen Arabieren en Mongolen de stad in en richtten een slachting onder de christenen aan.

In de tijd van de Ottomanen functioneerde Arbil als een belangrijke handelsweg tussen Bagdad en Mosoel, een rol die de stad vandaag de dag nog steeds speelt.

Tegenwoordig[bewerken]

Sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 had de stad tot 2014 maar een paar zeldzame aanslagen meegemaakt, dit in tegenstelling tot de rest van Irak. In Arbil zijn het parlement van Koerdistan en de Koerdische regering gehuisvest. Arbil is de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan.

De citadel van Arbil werd tijdens de 38e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in juni 2014 erkend als werelderfgoed.

Ook in 2014 werd de stad bedreigd en belegerd door troepen van ISIS. Militaire vliegtuigen van de Verenigde Staten bombardeerden in augustus 2014 de stellingen en artillerie van deze troepen.

Economie[bewerken]

Sinds de komst van de Koerdische regering in 2005 is Arbil een nieuwe weg ingeslagen. De stad wordt door velen gezien als de toegang tot een economisch Irak en een voorbeeld voor de rest van het land. De plaatselijke regering heeft miljarden dollars gestoken in projecten om investeerders en beleggers aan te trekken. Een voorbeeld hiervan is het "Dream City" winkelcentrum dat 160 miljoen euro zal gaan kosten.[5]

Verkeer en vervoer[bewerken]

Arbil heeft een internationale luchthaven, Erbil International Airport, die vluchten vanuit Europa en het Midden-Oosten afhandelt.

Zie ook[bewerken]