Arboretum Poort Bulten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arboretum Poort Bulten
Arboretum Poort Bulten

Arboretum Poort Bulten is een arboretum nabij het dorp De Lutte in Twente. Het arboretum heeft een oppervlakte van 19 ha waarvan circa 10 ha in beslag wordt genomen door een bosstrook en een poelenlandschap. Het park herbergt ook een grote collectie zwerfstenen die op het tracé van de nabijgelegen snelweg A1 zijn gevonden.

Het arboretum is in 1910 op initiatief van de textielfabrikant H.J.H. Gelderman en diens echtgenote aangelegd en ontworpen door de bekende tuinarchitect Leonard Anthony Springer. In 1973 is het park overgenomen door toenmalige Recreatieschap Twente (nu Regio Twente) en sindsdien geheel gerestaureerd. In april 2016 werd het park overgenomen door Natuurmonumenten. De toegang is gratis.

Het arboretum is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en de Stichting Nationale Plantencollectie. Er is een informatiecentrum aanwezig, dat van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur geopend is.

Collectie[bewerken]

In arboretum Poort Bulten groeien ruim 1000 verschillende soorten bomen en struiken. Opvallend zijn een watercipres (Metasequoia glyptostroboides), die hier in 1949 werd geplant en daarmee een van de oudste exemplaren in Nederland is, een mammoetboom met een stamomvang (op 1 meter hoogte) van bijna 6 meter, trompetbomen, een Hongaarse eik, een Oostenrijkse eik, een vaantjesboom en een tulpenboom.

Externe links[bewerken]