Watercipres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Watercipres
IUCN-status: Bedreigd[1] (2010)
Watercipres
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales
Familie:Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie:Sequoioideae
Geslacht:Metasequoia
Soort
Metasequoia glyptostroboides
Hu & W.C.Weng (1948)
Watercipres-weg in de Sequoiafarm Kaldenkirchen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Watercipres op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De watercipres of Chinese mammoetboom (Metasequoia glyptostroboides) is een bladverliezende naaldboom die tegenwoordig meestal ingedeeld wordt in de cipresfamilie (Cupressaceae).

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Ze wordt gezien als levend fossiel. De soort kwam voor de laatste ijstijd vrij algemeen voor in Oost-Azië (Japan, Korea en China). In het Tertiair kwam het geslacht Metasequoia algemeen voor op het noordelijk halfrond zoals fossielen aantonen. Nu is de boom alleen nog in het wild te vinden in Centraal-China in een gesloten vallei in het Shui-Hsa-Pal-dal en in de provincie Hubei. Vanaf 1960 is de watercipres door kwekers massaal vermeerderd door stekken en zaaien.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De watercipres is eenhuizig en bloeit met weinig opvallende eenslachtige kegels. De conifeer heeft een brede tot zuilvormige kroon. De roodbruine bast is vezelachtig met onregelmatige ribbels. De langgesteelde, hangende kegelvormige kegelvruchten zijn in Nederland en België in september rijp. Pas op twintigjarige leeftijd geeft de boom kiemkrachtig zaad.

De watercipres komt in China voor op rotsige oevers en vochtige plaatsen.

Van een afstand lijkt de watercipres wel op de moerascipres (Taxodium distichum).

  • Bij in drassige grond groeiende moerascipressen zijn vaak ademwortels (pneumatoforen) aanwezig; de watercipres heeft geen ademwortels.
  • De zijtwijgjes (kortloten) van de moerascipres staan verspreid ingeplant en zijn bezet met 80-100 dunne, zachte en smalle (naalden) (1-2 × 0,1-0,2 cm). De zijtwijgjes van de watercipres zijn tegenoverstaand ingeplant en zijn bezet met minder, tegenoverstaande, langere en wat bredere naalden (2-4 × 0,2 cm). Bij de watercipres verschijnen sommige zijtwijgjes onder de naalden, niet in de oksel ervan.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland en België is de boom te vinden in tuinen en parken. De exemplaren die in Nederland en België groeien zijn meestal tot 25 m hoog. Ze kunnen in China tot 40 m hoog worden. De bomen die in de Benelux zijn geplant, hebben de tijd nog niet gehad om hoger te worden. De boom wordt soms ook gebruikt als groenscherm van de voedingsindustrie omdat hij geen overmaat aan afvallende bladeren veroorzaakt en de naalden uitzonderlijk niet giftig zijn voor het geval ze in het voedselproces terechtkomen.[2][3]

Het spinthout is geelachtig wit en het kernhout bruin tot paarsrood.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]