Naar inhoud springen

Archicebus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Japiot (overleg | bijdragen) op 23 jan 2019 om 22:29. (→‎top: clean up, replaced: EutheriaEutheria met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Archicebus
Fossiel voorkomen: Vroeg-Eoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Eutheria
Orde:Primates
Onderorde:Haplorrhini
Familie:Archicebidae
Geslacht
Archicebus
Ni et al, 2013
Archicebus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Archicebus is een uitgestorven primaat uit de Tarsiiformes en het is het enige geslacht uit de familie Archicebidae. Dit dier leefde tijdens het Vroeg-Eoceen in Azië.

Fossiele vondsten

Er is één bekende soort, A. achilles. Het fossiel van Archicebus, bestaande uit een bijna compleet en deels gearticuleerd skelet, is gevonden in de Yangxi-formatie in Hubei in de Volksrepubliek China. De vondst dateert uit het Vroeg-Eoceen.

Kenmerken

Archicebus was een dagactieve boombewonende insectivoor. Het was een kleine primaat met het formaat van een hedendaagse muismaki. Archicebus had slanke poten en een lange staart. De romp van 71 mm lang, de kop 25 mm lang en 17 mm breed, en de staart 130 mm lang. Het gewicht van Archicebus wordt geschat op 20 tot 30 gram, ongeveer zo zwaar als de kleinste hedendaagse primaat Microcebus berthae.

Verwantschap

Archicebus is een basale vorm uit de Tarsiiformes, waartoe ook de spookdiertjes behoren. Gedacht wordt dat Archicebus in de classificatie van de primaten mogelijk dicht bij de gemeenschappelijke voorouder van de Tarsiiformes en de Anthropoidea, een groep die de apen en tevens de mens omvat, staat.