Ark (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor andere betekenissen, zie Archival Resource Key, een persistent identifier voor het op lange termijn identificeren van digitale objecten.
Ark
Ark (software)
Een screenshot van Ark in KDE 4.1
Een screenshot van Ark in KDE 4.1
Ontwikkelaar Rob Palmbos, Francois-Xavier Duranceau, Emily Ezust, Roberto Selbach Teixeira, Helio Castro, Georg Robbers, Henrique Pinto, Harald Hvaal, Raphael Kubo da Costa
Recentste versie 18.08.0 
(6 augustus 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C++ (Qt)
Categorie Datacompressie
Licentie GPL 2[1]
Website (en) Projectpagina
Portaal:  Informatica
Vrije software

Ark, voorheen KZip, is een archiefbeheer- en datacompressieprogramma voor de desktopomgeving KDE. Het wordt verspreid als onderdeel van het pakket kdeutils. Het biedt een grafische gebruikersomgeving (front-end) voor verschillende datacompressie- en archiveringsprogramma's die anders via de command-line (back-end) aangestuurd moeten worden. Het programma wordt verspreid als vrije software onder de voorwaarden van de GNU General Public License (GPL).

Geschiedenis[bewerken]

Het programma werd oorspronkelijk gepubliceerd als KZip. Op 3 november 1998 kwam versie 0.5 uit en ging het programma verder onder de naam 'Ark'.[2] Het was destijds geïntegreerd in de bestandsbeheerder KFM. Op 23 oktober 2000, met de release van KDE 2, veranderde de bestandsbeheerder in Konqueror.

Functionaliteit[bewerken]

Ark kan nieuwe archieven creëren en comprimeren, de inhoud van archieven weergeven, uitpakken, wissen of toevoegen. Deze functies zijn beschikbaar via de knoppen in de menu's of door middel van slepen en neerzetten. De functies kunnen ook uitgevoerd worden door andere KDE-programma's zoals Konqueror of Dolphin en andere programma's die gebaseerd zijn op KPart.

Bestandsformaten[bewerken]

Ark ondersteunt de volgende bestandsformaten, mits alle backends geïnstalleerd zijn:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]