Armand Duplantis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Armand Duplantis
Armand Duplantis, Stockholm 2019.
Volledige naam Armand Gustav Duplantis
Bijnaam Mondo
Geboortedatum 10 november 1999
Geboorteplaats Lafayette
Nationaliteit Vlag van Zweden Zweden
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Lengte 1,81 m
Gewicht 68 kg
Sportieve informatie
Discipline Polsstokhoogspringen
Trainer/coach Greg Duplantis
Eerste titel Wereldkampioen bij de U18-junioren (2015)
Extra Wereldrecordhouder indoor en outdoor (6,18 m)
Medailleoverzicht
Portaal  Portaalicoon   Atletiek
Armand Duplantis direct na zijn sprong over 6,05 m tijdens de EK van 2018 in Berlijn.

Armand Gustav Duplantis (Lafayette, 10 november 1999) is een Zweeds-Amerikaans polsstokhoogspringer. Hij is wereldrecordhouder met 6,18 m (indoor) en heeft met 6,15 m ook de beste outdoorprestatie ooit op zijn naam staan. Hij werd op zijn vijftiende wereldkampioen bij de U18-junioren, op zijn zeventiende Europees en op zijn achttiende wereldkampioen bij de U20-junioren. Hij was negentien toen hij op de Europese kampioenschappen goud veroverde met een hoogte van 6,05 m, een wereldrecord bij de junioren.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Armand Duplantis is de zoon van een Amerikaanse vader, Greg Duplantis, die zelf als polsstokhoogspringer over 5,80 sprong en een Zweedse moeder, Helga Hedlund, die zich in haar studietijd aan de Louisiana State University (LSU) onderscheidde als zevenkampster en volleybalspeelster. Hij heeft twee oudere broers, van wie er een eveneens polsstokhoogspringer is en de ander honkbal speelt in het LSU-universiteitsteam. Zijn zus kan ook goed met de polsstok overweg. Sinds 2018 studeert Armand, na de afronding van zijn High school-opleiding, eveneens aan de LSU.

Duplantis kreeg het polsstokhoogspringen als het ware met de paplepel ingegeven. Als vierjarige begon hij thuis al te oefenen met de polsstok en hij bleek een vlugge leerling. Op zijn zevende sprong hij in zijn leeftijdsgroep al een wereldrecord en als tienjarige verbeterde hij met 3,86 m niet alleen de beste wereldprestaties van zijn leeftijdsgroep, maar ook die van elf en twaalf jaar. Het record voor dertienjarigen had hij eveneens in handen, totdat dit in mei 2015 werd verbeterd.

Goud op WK U18[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege zijn dubbele nationaliteit had Duplantis de keuze om in internationale wedstrijden uit te komen voor de Verenigde Staten of Zweden. Halverwege 2015 werd bekend dat hij voor Zweden had gekozen. Zijn eerste internationale optreden volgde dat jaar op de wereldkampioenschappen voor atleten tot achttien jaar (U18) in Cali, waar hij in het polsstokhoogspringen meteen de titel behaalde met een hoogte van 5,30 m, zowel een persoonlijk als een kampioenschapsrecord. Een jaar later nam hij als zestienjarige al deel aan de WK voor U20-junioren en werd daar prompt derde met een sprong over 5,45 m.

Goud op EK U20[bewerken | brontekst bewerken]

De prestatiecurve van de jonge Zweed bleef maar stijgen, want in 2017 veroverde Duplantis ook de gouden medaille op de Europese kampioenschappen voor U20-junioren in Grosseto. Zijn winnende sprong was nu 5,65  en opnieuw was dit een kampioenschapsrecord. Niet vreemd dus dat hij, ondanks zijn jeugdige leeftijd, al goed genoeg werd bevonden om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen van 2017 in Londen, zijn debuut in een seniorentoernooi. Hij eindigde er op een verdienstelijke negende plaats, al was hij met zijn 5,50 m nog geen partij voor winnaar Sam Kendricks, die tot 5,95 m kwam, gevolgd door een drietal springers die allen hoog in de 5,80 m eindigden.

Goud op WK U20 en EK 2018[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 zette Duplantis zijn prestatieve vooruitgang voort. Al heel vroeg, op 12 januari tijdens de Pole Vault Summit in Reno, kwam hij tot 5,83 m. Het zou een wereldindoorrecord voor junioren zijn geweest, als de steunen van de dwarslat hadden voldaan aan de eisen van de IAAF. Eind februari kwam hij in Clermont-Ferrand echter tot 5,88 m en die sprong werd door de IAAF wél als wereldjuniorenrecord geratificeerd. Hiermee zou hij een week later op de wereldindoorkampioenschappen in Birmingham tweede zijn geworden, maar in de Britse stad bleef de Zweed steken op 5,70 m, waarmee hij als zevende eindigde.

Outdoor kwam hij echter al gauw weer hoger. Eerst sprong hij in het voorjaar in Austin over 5,92 m, gevolgd door 5,93 m in Baton Rouge. Na een overwinning en een tweede plaats in de IAAF Diamond League in Parijs en Stockholm werd Duplantis vervolgens in Tampere wereldkampioen bij de U20-junioren. Met een hoogte van 5,82 m sprong hij maar liefst 27 cm hoger dan zijn naaste concurrent. Het hoogtepunt van het jaar volgde op de Europese kampioenschappen. Voor het eerst passeerde Duplantis de grens van zes meter door in Berlijn tot een hoogte te komen van 6,05 m, waarmee hij niet alleen de titel veroverde, maar tevens het wereldoutdoorrecord voor junioren verbeterde en zich op de vijfde plaats nestelde van de "6-meterclub", de prestigieuze club van polsstokhoogspringers die de zes meter hebben bedwongen. Alleen Renaud Lavillenie, Serhij Boebka, Sam Kendricks en Steven Hooker sprongen ooit hoger.

Zilver op WK 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Een jaar later eindigde het polsstokhoogspringen op de WK in Doha in een tweestrijd tussen Duplantis en Sam Kendricks, die voor beiden eindigde op een hoogte van 5,97 m. Hendricks trok hierbij aan het langste eind, omdat hij in de finale minder foutsprongen had gemaakt dan de Zweed.

Wereldrecords in 2020[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 kwam Duplantis al vroeg op stoom. Bij een eerste wedstrijd op 4 februari in het kader van de World Athletics Indoor Tour in Düsseldorf miste hij bij zijn tweede poging op een haar de 6,17. Het zou een verbetering van het zes jaar oude wereldrecord van Renaud Lavillenie zijn geweest. Vier dagen later was het in het Poolse Toruń echter raak. Ditmaal overbrugde hij de 6,17 wél en was de verbetering van het bestaande record een feit. Duplantis liet er vervolgens geen gras over groeien, want op 15 februari was hij in Glasgow, waar hij zijn eigen record alweer met 1 cm verbeterde tot 6,18. Die maand deed de Zweed ten slotte nog enkele pogingen om over 6,19 te geraken, maar die mislukten.
Later dat jaar, in september, verbeterde Duplantis tijdens de Golden Gala meeting in Rome het oude outdoorrecord van Serhij Boebka van 6,14 en bracht het op 6,15. Een officieel wereldrecord werd het echter niet, omdat World Athletics bij het polsstokhoogspringen tegenwoordig geen onderscheid meer maakt tussen in- en outdoorrecords.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Europees kampioen polsstokhoogspringen – 2018
  • Wereldjuniorenkampioen U20 polsstokhoogspringen – 2018
  • Europees juniorenkampioen U20 polsstokhoogspringen – 2017
  • Wereldjeugdkampioen U18 polsstokhoogspringen – 2015

Persoonlijke records[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel Prestatie Datum Plaats
100 m 10,69 s 23 maart 2018 Lafayette
polsstokhoogspringen (outd.) 6,15 m (NR) 17 september 2020 Rome
polsstokhoogspringen (ind.) 6,18 m (WR) 15 februari 2020 Glasgow
5,88 m (WR U20) 25 februari 2018 Clermont-Ferrand

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Polsstokhoogspringen[bewerken | brontekst bewerken]

Kampioenschappen
Diamond League-podiumplaatsen
Zie de categorie Armand Duplantis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.