Artifort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artifort
Deel van de voormalige Artifortmeubelfabriek in Maastricht
Deel van de voormalige Artifortmeubelfabriek in Maastricht
Oprichting 1890
Oprichter(s) Jules Wagemans
Eigenaar Lande Group
Producten Design meubelen
Website http://www.artifort.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Artifort is een merknaam waaronder designmeubelen gemaakt en verkocht worden. Het werd in 1890 opgericht door Jules Wagemans in Maastricht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1890 vestigde Jules Wagemans zich als stoffeerder in Maastricht. Zijn zoon Henricus Wagemans bouwde het bedrijf uit tot meubelfabriek ‘H. Wagemans & Van Tuinen’.[1] In 1928 wordt de merknaam 'Artifort' geïntroduceerd dat staat voor Art en Comfort.[2] Artifort breekt in de jaren 30 door met Epeda-binnenvering. Deze vering is uit één stalen draad gevlochten en verhoogt het comfort en duurzaamheid, terwijl het productietijd bespaart.

Aanvankelijk maakt Artifort klassieke houten meubelen. In de jaren 50 slaat Artifort de weg van design in met de Pinguïn- en Congo-stoel ontworpen door Theo Ruth. In 1958 wordt Kho Liang Ie aangesteld als esthetisch adviseur.[3] Kho Liang Ie ontwerpt het nieuwe Artifort-logo en trekt ontwerpers Pierre Paulin en Geoffrey D. Harcourt aan. Pierre Paulin introduceert nieuwe technieken en gebruikt felgekleurde stretchstof om zijn ontwerpen met organische vormgeving te stofferen. Geoffrey Harcourt ontwerpt voor Artifort diverse kantoormeubels die internationaal succesvol zijn.

In de jaren 70 en 80 ontwerpen Nel Verschuuren, Bruno Ninaber van Eyben, Gijs Bakker en Jeremy Harvey voor Artifort. Ook in de jaren 90 blijft Artifort samenwerken met internationale ontwerpers zoals Jasper Morrison, Wolfgang Mezger, René Holten en Jan Pesman.

In de jaren 90 wordt het merk Artifort driemaal overgenomen. In 1990 door Steelcase Strafor en in 1994 door Samas groep. Artifort is sinds 1998 onderdeel van Lande Group met hoofdkantoor in Schijndel wat productie-units in Schijndel, Lanaken en Bursa heeft. In de jaren 2000 en verder blijft Artifort samenwerken met internationale ontwerpers zoals Patrick Norguet en René Holten onder begeleiding van de in 2014 aangestelde artdirector Khodi Feiz.

Bekende ontwerpers en modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Artifort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.