Naar inhoud springen

Artur Albrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilhelm Artur Albrecht
Artur Albrecht
Geboren 15 december 1903
Penzig, Duitse Keizerrijk
Overleden 21 maart 1952
Waalsdorpervlakte, Nederland
Land/zijde Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel Schutzstaffel
Dienstjaren - 1945
Rang
SS-Hauptsturmführer
Bevel Leidde Aussenkommando van de Sicherheitsdienst en Sicherheitspolizei in Leeuwarden.
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Wilhelm Artur Albrecht (Penzig, 15 december 1903Waalsdorpervlakte, 21 maart 1952) was een Duitse oorlogsmisdadiger en met Andries Pieters de laatste Duitse oorlogsmisdadiger die in Nederland daadwerkelijk de doodstraf kreeg.

Albrecht werkte voor de Tweede Wereldoorlog als politiecommandant in Duitsland. Vanaf 1935 was hij in dienst bij de Gestapo. Tijdens de oorlog had hij de rang Hauptsturmführer binnen de SS. In september 1944 werd hij vanuit Gent overgeplaatst naar Leeuwarden, waar hij het Aussenkommando van de Sicherheitsdienst en Sicherheitspolizei leidde. Hij was in die functie verantwoordelijk voor de handhaving van de orde in de provincie Friesland. In die functie was hij actief en passief betrokken bij marteling en executies van verdachten. Albrecht is verantwoordelijk voor de executie van tientallen gevangenen, met name als represaille voor geslaagde acties van het verzet, zoals de represaille in Dokkum.

Op 5 mei 1945 werd Albrecht in Aerdenhout gearresteerd verkleed als onderofficier. Hij werd door het Bijzonder Gerechtshof van Leeuwarden ter dood veroordeeld. Op 21 maart 1952 werd Albrecht samen met Andries Pieters gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Dit was de laatste voltrekking van een doodvonnis in Nederland.

Registratienummer[bewerken | brontekst bewerken]

  • SS-nr.: 272617

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Artur Albrecht op Marjorie-Wiki.de
  • (nl) De Laatste Doodstraf Geschiedenis 24