Arvesta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:2c40:100:b205::1:2a0d (overleg) op 13 aug 2019 om 09:30. (→‎Externe link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Arvesta
Logo
Oprichting 19 januari 1901
Sleutelfiguren Eric Lauwers[1] (CEO)
Land Vlag van België België
Website arvesta.eu
Portaal  Portaalicoon   Economie
Een Aveve-fabriek in Merksem langs het Albertkanaal
De Aveve-fabriek in Aalter langs het Kanaal Gent-Brugge

Arvesta, voorheen AVEVE, is een Belgische bedrijvengroep die actief is in de land- en tuinbouw.

Historiek

De oorsprong van het bedrijf lag in het oprichten van een Verbruikscommissie door de Boerenbond in juli 1891. Het doel van deze Verbruikscommissie was het bijstaan van de lokale gilden in gezamenlijke aankopen, maar al gauw gebeurden bestelling via de Verbruikscommissie. Een beroepsvereniging zoals de Boerenbond mocht echter geen commerciële activiteiten uitoefenen, dus richtte men een aparte naamloze vennootschap op, de Aan- en Verkoopvenootschap of AVV. De Boerenbond hield hierin de meeste aandelen, en het bestuur bestond vooral uit vooraanstaande personen bij de Boerenbond.

In het begin van de 20ste eeuw werden hier en daar in Vlaanderen enkele magazijnen in gebruik genomen. Het was vooral vanaf de jaren 20 dat de AVV sterk groeide, met de ingebruikname van ettelijke magazijnen, molens, een eigen veevoederfabriek en olieslagerij, en de overname van enkele veilingen. Men richtte om concurrentieredenen geen eigen fabriek voor kunstmeststoffen op, maar nam enkele participaties in Belgische chemische bedrijven. Na de Tweede Wereldoorlog hernam men pas vanaf 1949 weer de normale activiteiten.

De naam werd in 1984 gewijzigd in AVEVE. In september 2018 werd de naam gewijzigd in Arvesta.[2]

Beschrijving

Arvesta is marktleider in het leveren van goederen en diensten, zoals veevoer, aan de professionele sector, maar heeft ook de grootste keten tuincentra voor particulieren van het land. Het is een onderdeel van de Belgische Boerenbond. De groep bestaat tegenwoordig in principe uit twee holdings, namelijk AVEVE nv en Cobelal nv. Onder AVEVE nv vallen de bedrijven die met distributie, veevoeding en land- en tuinbouw te maken hebben. Onder Cobelal nv vallen veeleer de bedrijven uit de voedingsindustrie, engineering en IT en de sector van de land- en tuinbouwmachines. Groep Aveve kwam in opspraak in 2018 na schrijnend dierenleed bij de verkoop van paaskuikens in de Aveve-winkels.[3]

Externe link

Zie de categorie Aveve van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.