Ashwaganda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ashwaganda
Ashwagandha (Withania somnifera).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Magnoliophyta
Klasse:Magnoliopsida
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Withania
Soort
Withania somnifera
(L.) Dunal (1852)
Ashwaganda
Afbeeldingen Ashwaganda op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ashwaganda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ashwaganda (Withania somnifera) is een plantensoort uit het geslacht Withania. De soort kan tot anderhalve meter hoog groeien (struik) en komt in heel Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius voor. In de traditionele Indiase kruidenheelkunde van de Ayurveda speelt ashwagandha een belangrijke rol als afrodisiacum vanwege de libidoverhogende werking.

Bestanddelen[bewerken]

De wortels van de struik bevatten diverse alkaloïden zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine A en whitasomniferanolide. Ze bevatten bovendien de actieve bestanddelen van ashwaganda: withanoliden. Deze bestanddelen zijn steroïden en lijken qua werking op het hoofdbestandeel van Panax ginseng. Daarom wordt ashwaganda ook wel Indiase ginseng genoemd. Withanoliden komen voor in alle planten van de nachtschadefamilie, maar in de Withanaia Somnifera worden de hoogste concentraties gevonden.

Eigenschappen en werking[bewerken]

Ashwaganda zou een rustgevende werking hebben.[1] Daarnaast zou het kruid een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking hebben[1]; volgens dieronderzoek zou het libido bij ratten onderdrukt worden[2].

Gebruik[bewerken]

Bij gebruik van ashwaganda kan verslaving optreden[3]. De betekenis van ashwaganda voor de Ayurvedische wereld kan vergeleken worden met de werking van ginseng zoals deze wordt toegepast in de Chinese geneeskunde. Het gebruik bevordert de fysieke prestaties en kan als tonicum bij slapeloosheid worden ingezet.[4] Daarnaast kan ashwaganda worden ingezet voor de behandeling van artritis.[5]