Atheris matildae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atheris matildae
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Viperinae (Echte adders)
Geslacht:Atheris (Boomadders)
Soort
Atheris matildae
Menegon, Davenport & Howell, 2011
Atheris matildae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Atheris matildae is een soort slang uit de familie van de adders die voorkomt in Tanzania. Hij werd ontdekt in 2011. De soort is sterk verwant aan Atheris ceratophora. De twee soorten scheidden zich waarschijnlijk rond 2,2 miljoen jaar geleden en zijn de enige soorten van dit geslacht met hoornachtige schubben boven de ogen.

Naamgeving[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Menegon, Davenport & Howell in 2011. De soortaanduiding matildae verwijst naar herpetoloog Matilda Davenport, de dochter van Tim Davenport, één van de beschrijvende auteurs.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De beschrijvers vermoeden dat het dier zeldzaam is en slechts endemisch in één of enkele afgezonderde stukken bergwoud in het zuidwesten van Tanzania voorkomt. Zijn habitat, zowat 100 km² groot, neemt in omvang af door houtkap en houtskoolproductie. De exacte locatie wordt geheim gehouden om illegale handel van het dier te voorkomen. De beschrijvers verwachten dat de IUCN het dier als met uitsterven bedreigd zal beschouwen. zijn al begonnen met de kweek in gevangenschap. Dit om de diersoort tegen uitsterven te beschermen en om de gevangen exemplaren op de markt te brengen met de hoop dat de wilde slangen dan met rust gelaten worden.

De slang leeft voornamelijk in bomen, maar grotere exemplaren leven vermoedelijk meer in holen op de grond.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Atheris matildae wordt zo'n 60 cm lang en heeft uitstekende schubben die op hoorns lijken boven de olijfgroene ogen. De functie van die hoorns is niet bekend. Het dier is zigzag in geel en zwart gekleurd. Mannetjes zijn donkerder en hebben een groter hoofd dan vrouwtjes. Op zijn menu staan onder meer kikkers, die hij vanuit het water belaagd.

Bronvermelding[bewerken]