Naar inhoud springen

Atol das Rocas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Braziliaanse Atlantische eilanden: Fernando de Noronha en Atol das Rocas
Werelderfgoed natuur
Voormalig vuurtoren op Atol das Rocas
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Coördinaten 3° 52′ ZB, 33° 49′ WL
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria vii, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1000
Inschrijving 2001 (25e sessie)
Kaart
Atol das Rocas (Brazilië)
Atol das Rocas
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Atol das Rocas is een atol in de Atlantische Oceaan en valt onder de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Norte. De atol is ontstaan door vulkanische uitbarstingen en bestaat uit twee eilanden met daar omheen een lagune. Het ligt 260 kilometer ten noordoosten uit de kust bij Natal en 145 ten noordwesten van de archipel Fernando de Noronha.

Atol das Rocas is 3,7 km lang en 2,5 km breed. De oppervlakte van de lagune is 7,1 vierkante kilometer en heeft een maximale diepte van zes meter. De eilanden, Farol Bay en Cemitério Island, op het atol zijn onbewoond en nemen 0,36 vierkante kilometer van het gebied in. Het hoogste punt is een zandduin van circa zes meter hoog. De eilanden zijn grotendeels begroeid met grassen. Op het atol komen diverse dieren voor.

In 1933 is op Farol Bay een vuurtoren gebouwd. In de jaren 60 van de twintigste eeuw is deze door de Braziliaanse marine vervangen. Onder de naam Braziliaanse Atlantische eilanden: Fernando de Noronha en Atol das Rocas vond in 2001 inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO plaats.

Satellietfoto
Zie de categorie Rocas Atoll van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.