August van Saksen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
August
1526-1586
Lucas Cranach d. J. 004.jpg
Keurvorst van Saksen
Periode 1553-1586
Voorganger Maurits
Opvolger Christiaan I
Vader Hendrik V van Saksen
Moeder Catharina van Mecklenburg

August (Freiberg, 31 juli 1526Dresden, 11 februari 1586) was de jongste zoon van hertog Hendrik V van Saksen en Catharina van Mecklenburg.

In 1553 volgde hij zijn broer Maurits op als van keurvorst van Saksen en bouwde de door zijn broer ingerichte staat verder uit. August was in Duitsland de leider van de lutheranen, maar zocht ook een vergelijk met de rooms-katholieken, om een front te vormen tegen de calvinisten. Hij bevorderde de landbouw en legde de basis voor de kunst- en natuurwetenschappelijke verzamelingen van het Dresdense Hof. Onder zijn bewind kende Saksen een economische en sociale bloeiperiode en August slaagde er in om de schatkist te spijzen. Onder zijn bewind werd het Prinsbisdom Meißen geseculariseerd en werden Stolpen, Bischofswerda en Mügeln in het keurvorstendom geïntegreerd.

August huwde in 1548 met Anna van Denemarken (1532-1585), dochter van koning Christiaan III van Denemarken, en werd vader van 15 kinderen:

In 1586 huwde hij nog met de 13-jarige Agnes Hedwig van Anhalt, dochter van Joachim Ernst, maar hij overleed zes weken later. Zijn weduwe hertrouwde met Johan van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg.